Challah-brød

Challah-brød

Lær hvordan du lager det perfekte challah brødet med denne enkle oppskriften. Passer til helgefrokosten eller som tilbehør til middagen.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 55 minutter
Porsjoner: 8
frokost

Ingredienser

  • 3 ss tørrgjær
  • ¾ kopp pluss 1 ½ ss sukker
  • 10 kopper hvetemel pluss mer til utbaking
  • ¾ kopp vegetabilsk olje
  • 1 ss salt
  • 2 egg (1 helt, 1 separert)
  • non-stick matlagingsspray

Fremgangsmåte

  1. 1I en liten bolle, løs opp gjær og 1 1/2 ss sukker i 2 kopper varmt vann (ca. 110°). Dekk til og la stå i 10 minutter eller til det dannes bobler. I bakebollen til en kjøkkenmaskin utstyrt med eltekrok, bland mel, resten av 3/4 kopp sukker, olje, salt, ett helt egg og ett eggehvite. Bland på laveste hastighet. Med maskinen i gang, tilsett sakte 1/2 kopp varmt vann og elt deigen i 5 minutter. Deigen skal føles myk og ikke for klissete. Overfør deigen til en smurt bolle, dekk med et kjøkkenhåndkle, og la heve på et lunt sted i 1 time eller til den har doblet i størrelse. Slå ned deigen, dekk den til, og la den heve igjen på et lunt sted i 30 minutter. Smør to støpejernssteikepanner på 8 tommer med non-stick stekespray. Hell deigen ut på en lett melet overflate og del den i 8 like deler. Rull hver del til en lang tynn pølse, ca. 12 tommer. Flett 2 horisontale og 2 vertikale strenger for å danne et hashtag. Bli med i flette, flytt fra høyre til venstre, og ta alltid strengen under og kryss den over neste streng til en sirkel er dannet. Gjenta for å lage en annen challah. Legg de resterende endene under, og plasser hver challah i en av de forberedte støpejernsformene. I en liten bolle, visp sammen resten av eggeplommen og 1 ts vann; pensle toppen av hver challah med eggeblanding. Sett formene på et lunt sted; la deigen heve, uten dekke, i 1 time eller til den har doblet i størrelse. Forvarm ovnen til 350°. Stek i 35–40 minutter, til den er gyllenbrun. La avkjøle før servering.
  2. 2I en liten bolle, løs opp gjær og 1 1/2 ss sukker i 2 kopper varmt vann (ca. 110°). Dekk til og la stå i 10 minutter eller til det dannes bobler. I bakebollen til en kjøkkenmaskin utstyrt med eltekrok, bland mel, resten av 3/4 kopp sukker, olje, salt, ett helt egg og ett eggehvite. Bland på lav hastighet.
  3. 3Med maskinen i gang, tilsett sakte 1/2 kopp varmt vann og elt deigen i 5 minutter.
  4. 4Deigen skal føles myk og ikke for klissete. Overfør deigen til en smurt bolle, dekk med et kjøkkenhåndkle, og la den hvile på et lunt sted i 1 time eller til den har doblet i størrelse. Slå ned deigen, dekk den til, og la den heve igjen på et lunt sted i 30 minutter.
  5. 5Smør to støpejernssteikepanner på 8 tommer med non-stick stekespray.
  6. 6Hell deigen ut på en lett melet overflate og del den i 8 like deler. Rull hver del til en lang tynn pølse, ca. 12 tommer. Flett 2 horisontale og 2 vertikale strenger for å danne et hashtag. Bli med i flette, flytt fra høyre til venstre, og ta alltid strengen under og kryss den over neste streng til en sirkel er dannet. Gjenta for å lage en annen challah.
  7. 7Legg de resterende endene under, og plasser hver challah i en av de forberedte støpejernsformene.
  8. 8I en liten bolle, visp sammen resten av eggeplommen og 1 ts vann; pensle toppen av hver challah med eggeblanding.
  9. 9Sett formene på et lunt sted; la deigen heve, uten dekke, i 1 time eller til den har doblet i størrelse. Forvarm ovnen til 350°.
  10. 10Stek i 35–40 minutter, til den er gyllenbrun. La avkjøle før servering.