
Karamelliserte eplekaker opp-ned
Oppdag hvordan du lager deilige karamell eple opp-ned kaker. En enkel oppskrift perfekt for høstfesten eller som dessert til helgen.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1 1/4 kopper sukker, delt
- 1/4 kopp vann
- 2 spiseskjeer pluss 1/2 kopp (1 1/4 stikker) usaltet smør, romtemperert
- 4 store Golden Delicious epler (ca. 900 gram), skrellet, kjernet, hver delt i 8 båter
- 1 3/4 kopper kakehvetemel
- 1/2 teskje bakepulver
- 1/2 teskje salt
- 2 store egg
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- 1/2 kopp helmelk
- Vaniljeis
Fremgangsmåte
- 1Bland 1 1/2 kopper sukker og 1/4 kopp vann i en liten, tykk kjele. Rør over middels varme til sukkeret er oppløst. Øk varmen og kok uten å røre, til fargen er dyp ravfarge, av og til svingende kjelen og børstende sidene med en kakepensel dyppet i vann, ca. 8 minutter. Arbeid raskt og fordel den varme karamellen i seks små porsjonsformer med en kapasitet på 1 1/4 kopper. Bruk grytehansker for å beskytte hendene, og vipp og roter formene for å dekke bunnen med karamell. Sett til side. Smelt 2 spiseskjeer smør i en stor non-stick panne over middels varme. Tilsett eplebiter og sautér til de er akkurat møre, ca. 12 minutter. Fordel eplebitene i bunnen av de karamellbelagte porsjonsformene. Forvarm ovnen til 160°C (325°F). Sikt kakehvetemel, bakepulver og salt i en middels bolle. Bruk en elektrisk mikser og pisk resten av 1/2 kopp smør og resten av 3/4 kopp sukker i en annen middels bolle til det er godt blandet. Tilsett egg ett om gangen og pisk godt etter hver tilsetning. Rør inn vaniljeekstrakt. Pisk inn melblandingen i tre omganger, vekselvis med hele melken i to omganger. Skje røren over eplene i porsjonsformene, og fordel den jevnt (ca. 1/2 kopp for hver). Stek kakene til de er lett gyldne rundt kantene, og en kakepinne satt inn i midten kommer ut ren, ca. 35 minutter. Bruk en liten kniv til å løsne kakene rundt kantene. Vend kakene opp ned på tallerkener. Server varme med vaniljeis.
- 2Bland 1 1/2 kopper sukker og 1/4 kopp vann i en liten, tykk kjele. Rør over middels varme til sukkeret er oppløst. Øk varmen og kok uten å røre, til fargen er dyp ravfarge, av og til svingende kjelen og børstende sidene med en kakepensel dyppet i vann, ca. 8 minutter. Arbeid raskt og fordel den varme karamellen i seks små porsjonsformer med en kapasitet på 1 1/4 kopper. Bruk grytehansker for å beskytte hendene, og vipp og roter formene for å dekke bunnen med karamell. Sett til side.
- 3Smelt 2 spiseskjeer smør i en stor non-stick panne over middels varme. Tilsett eplebiter og sautér til de er akkurat møre, ca. 12 minutter. Fordel eplebitene i bunnen av de karamellbelagte porsjonsformene.
- 4Forvarm ovnen til 160°C (325°F). Sikt kakehvetemel, bakepulver og salt i en middels bolle. Bruk en elektrisk mikser og pisk resten av 1/2 kopp smør og resten av 3/4 kopp sukker i en annen middels bolle til det er godt blandet. Tilsett egg ett om gangen og pisk godt etter hver. Rør inn vaniljeekstrakt. Pisk inn melblandingen i tre omganger, vekselvis med hele melken i to omganger. Skje røren over eplene i porsjonsformene, og fordel den jevnt (ca. 1/2 kopp for hver).
- 5Stek kakene til de er lett gyldne rundt kantene, og en kakepinne satt inn i midten kommer ut ren, ca. 35 minutter. Bruk en liten kniv til å løsne kakene rundt kantene. Vend kakene opp ned på tallerkener. Server varme med vaniljeis.





