Banan-kake opp-ned
oppskrift på banan-opp ned kake, en deilig og enkel dessert med modne bananer og karamellisert topping. perfekt for helgen eller hverdagen.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 3/4 stykke usaltet smør
- 2. 3/4 kopp lett pakket brunt sukker
- 3. 2 spiseskjeer mørk rom
- 4. 3 store, akkurat modne bananer, delt på langs og kuttet i 4 cm lange biter
- 5. 1 ¾ kopp hvetemel
- 6. 2 teskjeer bakepulver
- 7. ½ teskje kanel
- 8. ½ teskje revet muskatnøtt
- 9. ¼ teskje salt
- 10. ¾ stykke usaltet smør, myknet
- 11. ¾ kopp sukker
- 12. 2 store egg
- 13. 1 spiseskje mørk rom
- 14. ½ teskje ren vaniljeekstrakt
- 15. ¾ kopp helmelk
- 16. Spesialutstyr: en godt innarbeidet 25 cm støpejernspanne
Fremgangsmåte
- 11. Forvarm ovnen til 175°C med risten i midten. Smelt smøret i en stekepanne over middels varme, og rør inn brunt sukker, rom og en klype salt. La det småkoke under omrøring i 4 minutter. Ta av varmen og legg bananene oppå sukkerblandingen i sirkulære mønstre, og prøv å få plass til så mange som mulig. Visp sammen mel, bakepulver, kanel, muskat og salt. Pisk smør og sukker med en elektrisk mikser på høy hastighet til det er lyst og luftig, ca. 3 minutter. Tilsett egg, ett om gangen, og pisk godt etter hver gang. Rør inn rom og vanilje. Senk hastigheten til lav og tilsett melblandingen i tre omganger, vekselvis med melk, begynn og avslutt med mel, og bland forsiktig til det er akkurat kombinert. Fordel røren jevnt over bananene, og jevn ut toppen. Stek til toppen er gyllen og en trepinne satt inn i midten kommer ut ren, ca. 40–45 minutter. La kaken stå i pannen i 5 minutter. Vend en tallerken oppå pannen, og snu kaken forsiktig over på tallerkenen (hold tallerken og panne godt sammen). Rør ut eventuelle bananskiver som har satt seg fast i bunnen av pannen. Server kaken litt varm eller romtemperert.
- 22. Forvarm ovnen til 175°C med risten i midten.
- 33. Smelt smøret i en stekepanne over middels varme, og rør inn brunt sukker, rom og en klype salt. La det småkoke under omrøring i 4 minutter. Ta av varmen og legg bananene oppå sukkerblandingen i sirkulære mønstre, og prøv å få plass til så mange som mulig.
- 44. Visp sammen mel, bakepulver, kanel, muskat og salt. Pisk smør og sukker med en elektrisk mikser på høy hastighet til det er lyst og luftig, ca. 3 minutter. Tilsett egg, ett om gangen, og pisk godt etter hver gang. Rør inn rom og vanilje. Senk hastigheten til lav og tilsett melblandingen i tre omganger, vekselvis med melk, begynn og avslutt med mel, og bland forsiktig til det er akkurat kombinert.
- 55. Fordel røren jevnt over bananene, jevn ut toppen, og stek til toppen er gyllen og en trepinne satt inn i midten kommer ut ren, ca. 40–45 minutter.
- 66. La kaken stå i pannen i 5 minutter. Vend en tallerken oppå pannen, og snu kaken forsiktig over på tallerkenen (hold tallerken og panne godt sammen). Rør ut eventuelle bananskiver som har satt seg fast i bunnen av pannen.
- 77. Server kaken litt varm eller romtemperert.


