Biffspyd med vårløksdipp
Lær hvordan du lager saftige steak skewers med en smakfull vårløk-dippsaus. Perfekt for sommergrilling eller helgekos.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 kopp hermetisk, usøtet kokosmelk
- 2. 1/4 kopp fiskesaus (som nuoc nam eller nam pla)
- 3. 2 spiseskjeer palmesukker eller (pakket) lyst brunt sukker
- 4. 1 spiseskje fersk limesaft
- 5. 6 hvitløksfedd
- 6. 4 røde eller grønne Thai-chili, stilket
- 7. 2 stalks sitrongress, bare den nederste tredjedelen, fjern de seige ytterlagene
- 8. 1 1/2" stykke ingefær, skrelt
- 9. 900 gram tri-tip, toppsirloinkotelett eller ribeye, med fettkappen på
- 10. 15 vårløk, veldig tynt skåret
- 11. 1/4 kopp fiskesaus (som nuoc nam eller nam pla)
- 12. 3 spiseskjeer rapsolje
- 13. 2 spiseskjeer chinkiang (svart) eddik
- 14. 2 spiseskjeer ristede sesamfrø
- 15. 1/2 kopp hermetisk, usøtet kokosmelk
- 16. 3 spiseskjeer fiskesaus (som nuoc nam eller nam pla)
- 17. 1 1/2 spiseskje fersk limesaft
- 18. 2 hvitløksfedd, knust
- 19. Informasjon om ingrediensene: Chinkiang-edikk, også kalt svart eddik, er en lagret eddik laget av klebrig ris og malt, og er tilgjengelig i asiatiske butikker.
- 20. Spesialutstyr: Åtte 8" metall- eller bambuspyd, bløtlegg bambuspyd i 1 time før bruk
Fremgangsmåte
- 11. For kjøtt og marinade: Mos alle ingrediensene unntatt kjøttet i en blender eller en food processor til en jevn puré. Trim av en stripe med fett (noen ganger kalt fettlapp) fra kjøttet. Skjær fettet i 1/4"-1/2" terninger; skjær kjøttet i omtrent 1" biter. Legg fett og kjøtt i en stor bolle. Tilsett marinaden og vend godt slik at det dekker kjøttet og fettet. Dekk til og la det marinere i kjøleskapet over natten. Fjern fett og kjøtt fra marinaden, og børst av overflødig marinade. Tre kjøttet og fettet på spyd, veksle mellom kjøtt og fett, slik at bitene berører hverandre, men ikke presses tett sammen (noe som vil bremse koking). La det være minst 2,5 cm (1") plass ved endene av spydene for enkel snuing. Kast marinaden; spar overflødig fett til penslingsvæske.
- 22. Mos alle ingrediensene unntatt kjøttet i en blender eller en food processor til en jevn puré. Trim av en stripe med fett (noen ganger kalt fettlapp) fra kjøttet. Skjær fettet i 1/4"-1/2" terninger; skjær kjøttet i omtrent 1" biter. Legg fett og kjøtt i en stor bolle. Tilsett marinaden og vend godt slik at det dekker kjøttet og fettet. Dekk til og la det marinere i kjøleskapet over natten.
- 33. Fjern fett og kjøtt fra marinaden, og børst av overflødig marinade. Tre kjøttet og fettet på spyd, veksle mellom kjøtt og fett, slik at bitene berører hverandre, men ikke presses tett sammen (noe som vil bremse koking). La det være minst 2,5 cm (1") plass ved endene av spydene for enkel snuing. Kast marinaden; spar overflødig fett til penslingsvæske.
- 44. For vårrullsaus: Bland alle ingrediensene i en stor bolle rett før grilling; rør av og til.
- 55. Bland alle ingrediensene i en stor bolle rett før grilling; rør av og til.
- 66. For penslingssaus: Finhakk eventuelt resterende fett. Overfør til en liten kjele. Kok opp på middels-lav varme til fettet er gjennomvarmt, ca. 3 minutter (fettet vil ikke smelte helt). Tilsett alle ingrediensene og kok til det er gjennomvarmt, men ikke kok opp. Hold det varmt. Bygg opp en middels stor brann i en kullgrill, eller varm opp gassgrillen til middels-høy varme. Grill spydene, pensle med penslingssausen og snu dem hver 2. minutt, i 10 minutter. Stopp penslingen og kok, snu hver 2. minutt, til de er brune rundt kantene og gjennomkokte, ca. 6 minutter til. Server med vårrullsaus på siden.
- 77. Finhakk eventuelt resterende fett. Overfør til en liten kjele. Kok opp på middels-lav varme til fettet er gjennomvarmt, ca. 3 minutter (fettet vil ikke smelte helt). Tilsett alle ingrediensene og kok til det er gjennomvarmt, men ikke kok opp. Hold det varmt.
- 88. Bygg opp en middels stor brann i en kullgrill, eller varm opp gassgrillen til middels-høy varme. Grill spydene, pensle med penslingssausen og snu dem hver 2. minutt, i 10 minutter. Stopp penslingen og kok, snu hver 2. minutt, til de er brune rundt kantene og gjennomkokte, ca. 6 minutter til. Server med vårrullsaus på siden.