
svarte bønner
Lær hvordan du lager deilige svarte bønner med vår enkle oppskrift. Perfekt som hovedrett eller tilbehør. Enkel å følge trinn for trinn.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 pund (ca. 2 1/4 kopper) tørkede svarte bønner, sortert og skylt
- 2. 2 teskjeer salt
- 3. 1 løk, finhakket
- 4. 1 grønn paprika, hakket
- 5. 1 rød paprika, hakket fint
- 6. 4 hvitløksfedd, finhakket
- 7. 1 spiseskje malt spisskummen
- 8. 1/3 kopp olivenolje
- 9. 3 spiseskjeer tomatpuré
- 10. 2 spiseskjeer rødvinseddik, eller etter smak
- 11. 1/3 kopp finhakket vårløk
- 12. 1/3 kopp hakket frisk koriander
Fremgangsmåte
- 11. La bønnene ligge i bløt i en stor bolle med nok kaldt vann til å dekke dem med 5 cm i én time, og sil dem deretter av. I en stor, tykk gryte småkokes bønnene i nok kaldt vann til å dekke dem med 2,5 cm, uten lokk, og tilsetter mer vann etter behov for å holde bønnene knapt dekket, i 1 til 2 timer, eller til de er møre. Tilsett saltet og la bønnene småkoke i 5 minutter. Mens bønnene koker, stek løk, paprika, hvitløk og spisskummen i oljen på middels lav varme i en tykk stekepanne, og rør om til grønnsakene er myke. Tilsett tomatpuréen og la det småkoke under omrøring i 2 minutter. Rør grønnsaksblandingen inn i bønnene, tilsett eddik, salt og pepper etter smak, og la det småkoke under omrøring av og til i 15 minutter, eller til det har tyknet til ønsket konsistens. Bønnene kan forberedes fram til dette punktet opptil 2 dager i forveien, oppbevares dekket og avkjølt, og varmes opp igjen, eventuelt med tilsetning av mer vann. Overfør bønnene til en serveringsskål og dryss over finhakket vårløk og koriander.
- 22. La bønnene ligge i bløt i en stor bolle med nok kaldt vann til å dekke dem med 5 cm i én time, og sil dem deretter av. I en stor, tykk gryte småkokes bønnene i nok kaldt vann til å dekke dem med 2,5 cm, uten lokk, og tilsetter mer vann etter behov for å holde bønnene knapt dekket, i 1 til 2 timer, eller til de er møre. Tilsett saltet og la bønnene småkoke i 5 minutter.
- 33. Mens bønnene koker, stek løk, paprika, hvitløk og spisskummen i oljen på middels lav varme i en tykk stekepanne, og rør om til grønnsakene er myke. Tilsett tomatpuréen og la det småkoke under omrøring i 2 minutter. Rør grønnsaksblandingen inn i bønnene, tilsett eddik, salt og pepper etter smak, og la det småkoke under omrøring av og til i 15 minutter, eller til det har tyknet til ønsket konsistens. Bønnene kan forberedes fram til dette punktet opptil 2 dager i forveien, oppbevares dekket og avkjølt, og varmes opp igjen, eventuelt med tilsetning av mer vann. Overfør bønnene til en serveringsskål og dryss over finhakket vårløk og koriander.