svarte bønner

svarte bønner

Lær hvordan du lager deilige svarte bønner med vår enkle oppskrift. Perfekt som hovedrett eller tilbehør. Enkel å følge trinn for trinn.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 1 pund (ca. 2 1/4 kopper) tørkede svarte bønner, sortert og skylt
  • 2. 2 teskjeer salt
  • 3. 1 løk, finhakket
  • 4. 1 grønn paprika, hakket
  • 5. 1 rød paprika, hakket fint
  • 6. 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 7. 1 spiseskje malt spisskummen
  • 8. 1/3 kopp olivenolje
  • 9. 3 spiseskjeer tomatpuré
  • 10. 2 spiseskjeer rødvinseddik, eller etter smak
  • 11. 1/3 kopp finhakket vårløk
  • 12. 1/3 kopp hakket frisk koriander

Fremgangsmåte

  1. 11. La bønnene ligge i bløt i en stor bolle med nok kaldt vann til å dekke dem med 5 cm i én time, og sil dem deretter av. I en stor, tykk gryte småkokes bønnene i nok kaldt vann til å dekke dem med 2,5 cm, uten lokk, og tilsetter mer vann etter behov for å holde bønnene knapt dekket, i 1 til 2 timer, eller til de er møre. Tilsett saltet og la bønnene småkoke i 5 minutter. Mens bønnene koker, stek løk, paprika, hvitløk og spisskummen i oljen på middels lav varme i en tykk stekepanne, og rør om til grønnsakene er myke. Tilsett tomatpuréen og la det småkoke under omrøring i 2 minutter. Rør grønnsaksblandingen inn i bønnene, tilsett eddik, salt og pepper etter smak, og la det småkoke under omrøring av og til i 15 minutter, eller til det har tyknet til ønsket konsistens. Bønnene kan forberedes fram til dette punktet opptil 2 dager i forveien, oppbevares dekket og avkjølt, og varmes opp igjen, eventuelt med tilsetning av mer vann. Overfør bønnene til en serveringsskål og dryss over finhakket vårløk og koriander.
  2. 22. La bønnene ligge i bløt i en stor bolle med nok kaldt vann til å dekke dem med 5 cm i én time, og sil dem deretter av. I en stor, tykk gryte småkokes bønnene i nok kaldt vann til å dekke dem med 2,5 cm, uten lokk, og tilsetter mer vann etter behov for å holde bønnene knapt dekket, i 1 til 2 timer, eller til de er møre. Tilsett saltet og la bønnene småkoke i 5 minutter.
  3. 33. Mens bønnene koker, stek løk, paprika, hvitløk og spisskummen i oljen på middels lav varme i en tykk stekepanne, og rør om til grønnsakene er myke. Tilsett tomatpuréen og la det småkoke under omrøring i 2 minutter. Rør grønnsaksblandingen inn i bønnene, tilsett eddik, salt og pepper etter smak, og la det småkoke under omrøring av og til i 15 minutter, eller til det har tyknet til ønsket konsistens. Bønnene kan forberedes fram til dette punktet opptil 2 dager i forveien, oppbevares dekket og avkjølt, og varmes opp igjen, eventuelt med tilsetning av mer vann. Overfør bønnene til en serveringsskål og dryss over finhakket vårløk og koriander.