Hello Fresh Mobile Banner
Tarte Tatin

Tarte Tatin

Lær hvordan du lager en deilig tarte tatin med denne enkle oppskriften. Perfekt for dessert eller spesielle anledninger. En fransk klassiker!

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 6
dessert

Ingredienser

  • 1 ark butterdeig (fra en pakke på 17 1/4 oz), tint
  • 5 mellomstore Macoun-, Pippin-, Gravenstein- eller Golden Delicious- epler (ca. 1,25 kg)
  • 1 kopp sukker
  • 1/4 kopp vann
  • 1 1/2 ss eplesidereddik
  • 3 ss usaltet smør, i biter
  • Spesialutstyr: en pensel for deig; en rund 12-tommers serveringsfat med kant
  • Tilbehør: kastanjesorbet og kandisert bacon

Fremgangsmåte

  1. 1Sett ovnracket i midten av ovnen og forvarm ovnen til 190°C. Kjevle ut paien på en lett melet overflate med en lett melet kjevle til en 28 cm stor kvadrat. Trim av hjørnene med en skarp kniv for å danne en 28 cm runding, og overfør deretter til et bakepapirkledd stekebrett. Prikk hele paien med en gaffel. Sett i kjøleskapet til den skal brukes. Skrell og kjern ut eplene, og del hver i 6 båter. Rør sammen sukker og vann med en gaffel i en ovnsfast, tung stekepanne på 30 cm, og kok opp på middels varme, rør av og til og skyv ned eventuelle sukkerkrystaller på sidene av pannen med en pensel dyppet i kaldt vann, til sukkeret er smeltet og har fått en lys gylden farge, ca. 5–6 minutter. Fortsett kokingen, uten å røre, og sving pannen forsiktig til karamellen er dyp ravfarget, ca. 1 minutt til. Ta av varmen og visp inn eddik og smør til det er godt blandet (vær forsiktig; blandingen vil koke kraftig og dampe). Legg eplebåtene med snittflaten ned, side om side, med litt overlapping, i karamellen i pannen i jevne sirkler. La det småkoke på lav til middels varme uten å røre, til eplene er møre og karamellen har tyknet, ca. 15–20 minutter. Legg paideigen over eplene, og pakk den rundt. Overfør pannen til ovnen og stek tarten til den er gyllenbrun, ca. 30 minutter. La tarten avkjøle i pannen på en rist i 15 minutter. Vend en serveringsfat over pannen, og bruk grytehåndklær til å holde fatet og pannen godt sammen. Vend tarten forsiktig ut på fatet. Hvis noen eplebiter sitter igjen i pannen, legg dem tilbake på tarten. Hell over resten av karamellen i pannen over eplene. Server varm, med en kule kastanjesorbet og kandisert bacon.
  2. 2Sett ovnracket i midten av ovnen og forvarm ovnen til 190°C.
  3. 3Kjevle ut paideigen på en lett melet overflate med en lett melet kjevle til en 28 cm kvadrat. Trim av hjørnene med en skarp kniv for å danne en 28 cm runding, og overfør deretter til et bakepapirkledd stekebrett. Prikk hele paien med en gaffel. Sett i kjøleskapet til den skal brukes.
  4. 4Skrell og kjern ut eplene, og del hver i 6 båter.
  5. 5Rør sammen sukker og vann med en gaffel i en ovnsfast, tung stekepanne på 30 cm, og kok opp på middels varme, rør av og til og skyv ned eventuelle sukkerkrystaller på sidene av pannen med en pensel dyppet i kaldt vann, til sukkeret er smeltet og har fått en lys gylden farge, ca. 5–6 minutter. Fortsett kokingen, uten å røre, og sving pannen forsiktig til karamellen er dyp ravfarget, ca. 1 minutt til. Ta av varmen og visp inn eddik og smør til det er godt blandet (vær forsiktig; blandingen vil koke kraftig og dampe).
  6. 6Legg eplebåtene med snittflaten ned, side om side, med litt overlapping, i karamellen i pannen i jevne sirkler. La det småkoke på lav til middels varme uten å røre, til eplene er møre og karamellen har tyknet, ca. 15–20 minutter. Legg paideigen over eplene, og pakk den rundt.
  7. 7Overfør pannen til ovnen og stek tarten til den er gyllenbrun, ca. 30 minutter.
  8. 8La tarten avkjøle i pannen på en rist i 15 minutter. Vend en serveringsplate over pannen, og bruk grytehåndklær til å holde fatet og pannen godt sammen. Vend forsiktig ut tarten på fatet. Hvis noen eplebiter sitter igjen i pannen, legg dem tilbake på tarten. Hell resten av karamellen i pannen over eplene. Server varm, med en kule kastanjesorbet og kandisert bacon.