
Flettet eggbrød
Lær hvordan du lager en deilig flettet eggbrød med denne enkle oppskriften. Perfekt til frokost eller brunch, med myk tekstur og rik smak.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 40 minutter
Porsjoner: 8
frokost
Ingredienser
- 17 unser rødskinnede poteter (omtrent 3 mellomstore), skrelt
- 5 kopper vann
- 3/4 kopp sukker
- 6 spiseskjeer (3/4 av en neve) smør, romtemperert
- 4 teskjeer grovt salt
- 1/2 kopp lunkent vann (40°C til 46°C)
- 3 pakker tørrgjær
- En klype sukker
- 4 store egg
- Omtrent 8 kopper usøtet hvetemel
- Maisenna
- 3/4 kopp gule rosiner (valgfritt)
- 1 egg, vispet for å blande (pensling)
- Sesamfrø eller valmuefrø
Fremgangsmåte
- 1Kombiner poteter og 5 kopper vann i en stor kjele. Dekk til og kok opp til potetene er veldig møre, ca. 40 minutter. Skje opp 1 1/4 kopper kokevæske i en liten bolle og sett til side; avkjøl den reserverte væsken til lunkent. Sil av vannet fra potetene. Overfør potetene til en middels stor bolle og mos dem til de er jevne. Plasser de moste potetene i en sil over en stor bolle med en elektrisk mikser. Bruk en slikkepott og press potetene gjennom silen. Tilsett 3/4 kopp sukker, smør, 4 teskjeer salt og 1 1/4 kopper av den reserverte kokevæsken i de moste potetene. Bruk en deigkrok og pisk til alt er godt blandet.
- 2Bland 1/2 kopp lunkent vann, gjær og en klype sukker i en liten bolle. La det stå til det skummer, ca. 10 minutter. Tilsett dette i potetblandingen og pisk for å blande det godt. Pisk inn 4 egg. Bland inn nok mel, 1 kopp av gangen, til du får en myk deig. Vend ut deigen på en godt melet arbeidsflate. Elt til den er glatt og elastisk, og tilsett mer mel etter behov for å oppnå en myk, elastisk deig, ca. 10 minutter. Smør en stor bolle lett med olje. Legg deigen i bollen og vend den slik at den dekkes av oljen. Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle. La deigen heve på et varmt, trekkfritt sted til den er doblet i størrelse, ca. 1 time.
- 3Smør to store bakeplater med olje. Strø rikelig med maisenna over. Vend ut deigen på en melet arbeidsflate. Del deigen i to. Elt hver del lett. Hvis ønskelig, kan du blande inn rosiner i én av delene. Del hver del i tre like store deler. Rull ut hver del til en 15-tommers lang remse mellom arbeidsflaten og håndflatene. Form til fletter ved å bruke tre remser for hver flette. Tuck endene under og klem dem sammen. Plasser én flette på hver bakeplate. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la dem heve på et varmt, trekkfritt sted til de nesten er doblet i størrelse, ca. 30 minutter.
- 4Forvarm ovnen til 200°C (400°F). Pensle loffene med eggeglaze. Strø over sesamfrø eller valmuefrø. Stek i 15 minutter. Skru ned ovnstemperaturen til 175°C (350°F). Fortsett å steke til loffene er dyp gyldne og høres hule ut når du banker på bunnen, ca. 25 minutter til. Overfør til rist og avkjøl helt. (Kan lages i forveien. Pakk godt inn i aluminiumsfolie og frys i opptil 2 uker.)