Langtidskokt løksalat

Langtidskokt løksalat

Lær hvordan du lager en deilig slow-cooked onion salad med denne enkle oppskriften. Perfekt som forrett eller tilbehør året rundt.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 4 mellomstore purre (ca. 450 g; bare de hvite og lysegrønne delene), renset og kuttet i 2,5 cm tykke skiver (ca. 1 kopp)
  • 2 ss mild honning
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts svart pepper
  • 1 søt løk, for eksempel Vidalia (ca. 225 g), renset og kuttet i 6 skiver på tvers
  • 1 stor rød løk (ca. 225 g), renset og kuttet i 6 båter på langs
  • 1 stor hvit løk (ca. 280 g), renset og kuttet i 6 båter på langs
  • 6 mellomstore sjalottløk (ca. 280 g), renset
  • 8 ferske timianstilker
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ts fersk sitronsaft
  • 1 ts finhakket hvitløk
  • 1 ts grovkornet sennep
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts svart pepper
  • 2 belgiske endiver
  • 5 kopper babyspinat (ca. 140 g)
  • 1/4 kopp hakkede friske gressløk eller vårløk
  • Tilbehør: sitronbåter (valgfritt)

Fremgangsmåte

  1. 1Lag løkblandingen: Sett ovnracket i øvre tredjedel av ovnen og forvarm ovnen til 200°C. Dekk en stor, lav bakeplate med aluminiumsfolie, slik at det henger 5 cm over hver ende. Vask purkebitene godt i en bolle med kaldt vann, løft dem ut og la dem renne godt av. Visp sammen honning, olje, salt og pepper, og vend inn løk, sjalottløk og purkebiter, slik at de blir dekket av blandingen. Fordel løkblandingen i et jevnt lag på bakeplaten. Strø timian over, dekk med et annet stort stykke folie, og krøll sammen kantene rundt for å forsegle, slik at det dannes en pakke. Stek i ovnen til løken er veldig mør, ca. 1 time. Fjern forsiktig det øverste foliet (damp vil slippe ut) og skru på grillen. Grill løkblandingen 12–15 cm fra varmekilden til toppene er brune og karamelliserte, 2–5 minutter. (Sjekk ofte, og fjern bitene etter hvert som de blir brune.) Kast timianen.
  2. 2Sett ovnracket i øvre tredjedel av ovnen og forvarm ovnen til 200°C.
  3. 3Vask purkebitene godt i en bolle med kaldt vann, løft dem ut og la dem renne godt av.
  4. 4Visp sammen honning, olje, salt og pepper, og vend inn løk, sjalottløk og purkebiter, slik at de blir dekket av blandingen. Fordel løkblandingen i et jevnt lag på bakeplaten. Strø timian over, dekk med et annet stort stykke folie, og krøll sammen kantene rundt for å forsegle, slik at det dannes en pakke.
  5. 5Stek til løken er veldig mør, ca. 1 time. Fjern forsiktig det øverste foliet (damp vil slippe ut) og skru på grillen. Grill løkblandingen 12–15 cm fra varmekilden til toppene er brune og karamelliserte, 2–5 minutter. (Sjekk ofte, og fjern bitene etter hvert som de blir brune.) Kast timianen.
  6. 6Lag salat mens løkblandingen stekes: Visp sammen olje, sitronsaft, hvitløk, sennep, salt og pepper i en stor bolle. Trim endivene og del dem i to på langs. Kutt dem i to på tvers, og deretter i 0,5 cm brede strimler på langs. Rett før servering, tilsett endivene i dressingen sammen med spinat og gressløk, og vend forsiktig slik at de blir lett dekket. Smak til med salt og pepper. Fordel salaten på 6 tallerkener og topp med den varme løkblandingen.