
Porchetta
Lær hvordan du lager den perfekte porchetta med denne enkle oppskriften. Ideell for spesielle anledninger eller helgemiddager.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 210 minutter
Porsjoner: 8
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1. 680–2700 gram fersk svinebryst med skinn
- 2. 900 gram – 1,4 kg benfri, midtstykke svinefilet
- 3. 3 ss fennikelfrø
- 4. 2 ss knuste rød pepperflak
- 5. 2 ss finhakket fersk salvie
- 6. 1 ss finhakket fersk rosmarin
- 7. 3 hvitløksfedd, finhakket
- 8. Kosher-salt
- 9. 1/2 appelsin, uten frø, tynne skiver
Fremgangsmåte
- 1Du er en ekspert i norsk grammatikk og oversetter til flytende, korrekt norsk, fra alle språk
- 2Behold alle linjeskift og punktsetting.
- 31. Legg innmat med skinnsiden ned; plasser svinenakken i midten. Rull innmat rundt svinenakken slik at de korte endene møtes. Hvis noe av innmaten eller svinenakken stikker ut, klipp bort kjøttet. Rull ut igjen; sett svinenakken til side. Rist fennikelfrø og rød pepperflak i en liten panne over middels varme til de begynner å dufte, ca. 1 minutt. Hell krydderet over i en bolle og la det avkjøle. Mal krydderet fint i en krydderkvern og overfør det til en liten bolle, sammen med salvie, rosmarin og hvitløk; sett fennikelfrøblandingen til side. Sett sammen porchettaen etter steg 1–5. Oppbevar steketrosten uten dekke i kjøleskapet i 1–2 dager for å la skinnet lufttørke; tørk av med papirhåndklær av og til. La porchettaen hvile i romtemperatur i 2 timer. Forvarm ovnen til 250°C (500°F). Krydre porchettaen med salt. Stek på rist i en stekeplate, snu den en gang, i 40 minutter. Skru ned varmen til 150°C (300°F) og fortsett stekingen, snu pannen og vende på porchettaen av og til, til en steketermometer som settes inn i midten av kjøttet viser 63°C (145°F), ytterligere 1 1/2–2 timer. Hvis skinnet ennå ikke er dypt brunt og sprøtt, øk temperaturen til 250°C (500°F) og stek i 10 minutter til. La hvile i 30 minutter. Skjær i 1,3 cm (1/2 tomme) tykke skiver med en serrert kniv.
- 42. Legg innmat med skinnsiden ned; plasser svinenakken i midten. Rull innmat rundt svinenakken slik at de korte endene møtes. Hvis noe av innmaten eller svinenakken stikker ut, klipp bort kjøttet. Rull ut igjen; sett svinenakken til side.
- 53. Rist fennikelfrø og rød pepperflak i en liten panne over middels varme til de begynner å dufte, ca. 1 minutt. Hell krydderet over i en bolle og la det avkjøle. Mal krydderet fint i en krydderkvern og overfør det til en liten bolle, sammen med salvie, rosmarin og hvitløk; sett fennikelfrøblandingen til side.
- 64. Sett sammen porchettaen etter steg 1–5.
- 75. Oppbevar steketrosten uten dekke i kjøleskapet i 1–2 dager for å la skinnet lufttørke; tørk av med papirhåndklær av og til.
- 86. La porchettaen hvile i romtemperatur i 2 timer. Forvarm ovnen til 250°C (500°F). Krydre porchettaen med salt. Stek på rist i en stekeplate, snu den en gang, i 40 minutter. Skru ned varmen til 150°C (300°F) og fortsett stekingen, snu pannen og vende på porchettaen av og til, til et steketermometer som settes inn i midten av kjøttet viser 63°C (145°F), ytterligere 1 1/2–2 timer. Hvis skinnet ennå ikke er dypt brunt og sprøtt, øk temperaturen til 250°C (500°F) og stek i 10 minutter til. La hvile i 30 minutter. Skjær i 1,3 cm (1/2 tomme) tykke skiver med en serrert kniv.
- 97. For å sette sammen:
- 10 1. Legg innmat med skinnsiden ned. Bruk en kniv til å skjære inn innmaten i et rutemønster 1/3 tomme dypt, slik at stekingen blir jevn.
- 11 2. Vend innmaten med skinnsiden opp. Bruk en liten kniv til å stikke dusinvis av hull 1/8 tomme dype gjennom skinnet over hele innmaten. Ikke vær forsiktig! Fortsett å stikke.
- 12 3. Bruk den hakkete kanten av en kjøtthammer til å banke skinnet over hele for 3 minutter for å gjøre det mørt, noe som vil hjelpe å få skinnet sprøtt når det stekes.
- 13 4. Vend innmaten og salt begge deler rikelig; gni inn fennikelfrøblandingen på begge. Plasser svinenakken ned i midten av innmaten. Legg på appelsinskiver.
- 14 5. Rull innmaten rundt svinenakken; bind den på tvers med kjøkkenhyssing med 1/2 tomme mellomrom. Klipp av hyssingen. Overfør stekingen til en rist i en langpanne.