Svenske kjøttboller

Svenske kjøttboller

Lær hvordan du lager autentiske svenske kjøttboller med denne enkle oppskriften. Perfekt til middag eller festlige anledninger.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1 kopp ferske brødsmuler
  • 2 1/3 kopper lavsaltet storfekraft, delt
  • 4 spiseskjeer usaltet smør, delt
  • 1 kopp finhakket løk
  • 2 tykke skiver bacon, finhakket
  • 450 gram kjøttdeig av storfe
  • 340 gram kjøttdeig av svin
  • 3 store egg, lett pisket
  • 1 spiseskje kosher-salt
  • 1 1/2 teskjeer nykvernet svart pepper
  • 1 1/2 teskjeer sukker
  • 1 teskje malt allehånde
  • 1/2 teskje malt muskatnøtt
  • 2 spiseskjeer hvetemel
  • 2 spiseskjeer rømme, vispet

Fremgangsmåte

  1. 1Bland brødsmuler og 1/3 kopp kraft i en liten bolle. Sett til side. Smelt 1 spiseskje smør i en middels stor stekepanne over middels varme. Tilsett løk og sautér til den er brunet, ca. 10 minutter. Overfør løken til en stor bolle. Tørk ut pannen og sett den tilbake på middels varme. Tilsett bacon og kok til det er sprøtt. Bruk en hullsleiv og overfør bacon til bollen med løk. (Reserver baconfettet.) Tilsett de neste 8 ingrediensene i bollen med løk, bland godt med hendene for å blande. Vend inn brødsmulene. Bruk en spiseskje til å forme kjøttdeigen til små baller; legg dem på et stekebrett med kant. Smelt 1 spiseskje smør sammen med det reserverte baconfettet i en stor, tykk gryte over middels-lav varme. Arbeid i 3 omganger, og tilsett 1 spiseskje smør mellom hver batch, og brun kjøttbollene på alle sider, ca. 6-8 minutter per batch. Overfør kjøttbollene til en tallerken. Sil av alt unntatt 2 spiseskjeer av stekefettet fra gryten. Visp inn mel til en jevn pasta dannes. Rør inn 2 kopper kraft; la det småkoke under stadig visping. Legg kjøttbollene tilbake i gryten. Dekk til og la det småkoke til kjøttbollene er kokt gjennom, 5-6 minutter. Ta gryten av varmen, visp inn rømme, og rør for å dekke kjøttbollene.
  2. 2Bland brødsmuler og 1/3 kopp kraft i en liten bolle. Sett til side. Smelt 1 spiseskje smør i en middels stor stekepanne over middels varme. Tilsett løk og sautér til den er brunet, ca. 10 minutter. Overfør løken til en stor bolle.
  3. 3Tørk ut pannen og sett den tilbake på middels varme. Tilsett bacon og kok til det er sprøtt. Bruk en hullsleiv og overfør bacon til bollen med løk. (Reserver baconfettet.) Tilsett de neste 8 ingrediensene i bollen med løk, bland godt med hendene for å blande. Vend inn brødsmulene. Bruk en spiseskje til å forme kjøttdeigen til små baller; legg dem på et stekebrett med kant.
  4. 4Smelt 1 spiseskje smør sammen med det reserverte baconfettet i en stor, tykk gryte over middels-lav varme. Arbeid i 3 omganger, og tilsett 1 spiseskje smør mellom hver batch, og brun kjøttbollene på alle sider, ca. 6-8 minutter per batch. Overfør kjøttbollene til en tallerken. Sil av alt unntatt 2 spiseskjeer av stekefettet fra gryten. Visp inn mel til en jevn pasta dannes. Rør inn 2 kopper kraft; la det småkoke under stadig visping. Legg kjøttbollene tilbake i gryten. Dekk til og la det småkoke til kjøttbollene er kokt gjennom, 5-6 minutter. Ta gryten av varmen, visp inn rømme, og rør for å dekke kjøttbollene.