
Kalkun og stuffing
oppskrift på kalkun med stuffing, perfekt til høytider eller søndagsmiddag. enkel å lage, smakfull og saftig kalkun med fyll. prøv vår oppskrift i dag!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 8
hovedrett
Ingredienser
- 1. Én kalkun på 14 til 16 pund, innmat fjernet og satt til side, nakke satt til side for saus.
- ½ stk usaltet smør, smeltet
- Kosher salt og nykvernet svart pepper
- 6 stilker selleri, vasket og skåret i 2,5 cm store biter
- 2 store løk, skrelt, delt i to og skåret i skiver
- 1 hvitløkshode
- 2 kvister fersk salvie, stilket og grovhakket
- 4 laurbærblad
- 2 ts tørket rosmarin
- 7 kopper lavsalt kyllingkraft
- Salt og nykvernet svart pepper etter smak
- 1 ss Dijon-sennep
- ½ kopp tørr marsala eller sherry
- 2 ss hvetemel
- 1 stk usaltet smør, delt i to
- 1 pund løs svinepølse, brutt i små biter
- 6 kopper surdeigsbrød i 2,5 cm terninger, med skorpe og alt
Fremgangsmåte
- 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
- 2Spesialutstyr: 1 stor bit osteklede.
- 3For kalkunen:
- 4Forvarm ovnen til 175°C (350°F).
- 5Overfør kalkunen til en stekeplate, utstyrt med en stekerist hvis ønskelig, og dypp ostekledet i smør.
- 6Krydre fuglen med salt og pepper.
- 7Pensle eventuelt resterende smør på toppen av fuglen, og dekk brystene med ostekledet for å forhindre at skinnet brenner før det er ferdig stekt.
- 8Legg selleri, løk, hvitløk, salvie, laurbærblad og rosmarin i og rundt kalkunen i stekeformen – disse skal brukes til å lage stuffing når alt er ferdig stekt.
- 9Sett stekeformen midt i ovnen.
- 10Kok i omtrent 12 minutter per pund (ca. 0,45 kg).
- 11Etter omtrent 2 timer med koking, fjern ostekledet fra toppen av brystene og sett kalkunen tilbake i ovnen for å steke i ytterligere 1 time.
- 12Hvis tuppene av vingene begynner å bli for mørke, dekk dem med folie for å forhindre at de brenner.
- 13For sausen:
- 14Legg halsen og kyllingkraften i en kjele og la det småkoke forsiktig på komfyren mens kalkunen blir ferdig.
- 15Kraften skal redusere til omtrent halvparten.
- 16Krydre med salt og pepper.
- 17Hvordan vet du når kalkunen er ferdig?
- 18Temperaturen i låret (der kjøttet er tykkest og tar lengst tid å koke) bør vise 74°C (165°F) når den måles med et termometer.
- 19Når den er ferdig, ta fuglen ut av ovnen, overfør den til en flat overflate (eller serveringsfat), og la den hvile i 20 til 30 minutter før du fjerner grønnsakene for stuffing og skjærer opp kjøttet.
- 20For stuffing:
- 21Varm en stor stekepanne og tilsett en halv blokk smør.
- 22Tilsett pølsen og stek til den er brun og sprø.
- 23Reserver fettet og legg pølsen i en stor bolle sammen med de stekte grønnsakene fra kalkunfatet.
- 24Tilsett resten av smøret i pannen.
- 25Tilsett den terte surdeigsbrødet og stek, mens du rører, til det blir gyllent og sprøtt, ca. 6 til 8 minutter.
- 26Vend og krydre med salt og pepper før du legger det i bollen med grønnsakene.
- 27Rør alt godt sammen og smak til med krydder, juster om nødvendig.
- 28For sausen:
- 29Med mindre bunnen av stekeformen er brent, kan du lage en deilig saus.
- 30Sett stekeformen over komfyren, tilsett sennep og marsala, og varm opp på lav varme.
- 31Skrap bunnen for å få med stekesjyen og smakfulle biter av stekefettet etter hvert som marsalaen reduseres.
- 32Sil ut halsen fra kraften og hell ca. 1/2 kopp i en liten bolle.
- 33Visp inn mel, pass på at det ikke blir klumper.
- 34Reduser marsalaen til nesten all væske er fordampet.
- 35Tilsett resten av kyllingkraften og melblandingen i stekeformen.
- 36Visp for å blande.
- 37Smak til med krydder.
- 38Reduser til sausen tykner.
- 39Hell over i en sausekanne.
- 40La kalkunen hvile i 15 til 20 minutter før du skjærer den opp.
- 41Server skivet kalkun med stuffing (dressing) på siden.