
Brasiliansk feijoada
oppskrift på den autentiske brazilian feijoada, en rik og smakfull brasiliansk gryterett med bønner og kjøtt. perfekt for helgen.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 2 pund tørkede svarte skilpaddebønner, sortert og skylt
- 1 pund saltet storfekjøtt, for eksempel carne seca eller corned storfe
- 2 spiseskjeer ekstra jomfrolivolje
- 1/2 pund saltfett, skåret i 2,5 cm terninger
- 1 middels stor hvit løk, hakket
- 4 hvitløksfedd, finhakket
- 1 serranoskrell, delt i to
- 2 laurbærblader
- 1 pund røkt skinkehaler
- 1 pund linguica eller spansk chorizo, skåret i 5 cm biter
- 1 pund svineribbe, delt i individuelle ribber
- 1 pund storfekjøtt til gryte, for eksempel toppsirkel eller chuck, skåret i 5 cm terninger
- Hot saus
- 2 appelsiner, skrelt og delt i segmenter
- Collard greens, oppskrift følger
- Kokt hvit ris, til servering
- 2 buntete collard- eller grønnkål, ca. 900 gram
- 3 spiseskjeer ekstra jomfrolivolje
- 4 hvitløksfedd
- 1 kopp kyllingkraft
- Kosher-salt og nykvernet svart pepper
Fremgangsmåte
- 1Start dagen før, legg de tørkede bønnene i en stor bolle og dekk med kaldt vann; la bønnene blø over natten i kjøleskapet. I en egen bolle, bløtlegg den saltede storfen i kaldt vann til den er mør, og bytt vann et par ganger underveis. Sil av bønnene og carne seca; skjær opp den saltede storfen i biter.
- 2Smør en stor, tykk gryte med olje og varm opp på middels varme. Når oljen er varm, tilsett saltfettet, løk, hvitløk, pepper og laurbærblad. Kok og rør i 5 minutter for å få ut fett fra fettet og myke opp grønnsakene. Tilsett skinke, pølser, ribbe, terninger av storfe, carne seca og svarte bønner. Dekk med akkurat nok kaldt vann til å dekke ingrediensene (omtrent 2 ½ liter). Kok opp væsken, reduser deretter varmen til middels-lav, dekk til og la det småkoke i 2 timer, av og til rør om. Skum av eventuelt skum som legger seg på overflaten under kokingen, og tilsett mer vann om nødvendig for å holde ingrediensene dekket under kokingen.
- 3Ta ut skinkene av gryten, kast skinn og fett, riv kjøttet i biter, og legg skinken tilbake i gryten. Bønnene skal være veldig møre, nesten sprengferdige. Mos omtrent 1 kopp av bønnene mot sidene av gryten for å lage en kremaktig konsistens. Rør godt i gryten, smak til og juster krydderet.
- 4For å servere, øs litt av bønnesteken i shotglass eller små kopper, tilsett en dash hot pepper-saus og drikk – dette gjøres tradisjonelt for å forberede ganen til feijoadaen. Server feijoada i store, brede boller, pyntet med appelsinbiter og med kålgrønnsaker og hvit ris som tilbehør.
- 5For å lage grønnsakene: fjern de seige stilkene og stilkene fra collard greens, og kast eventuelle blader som er blåst eller gule. Fyll vasken med vann og salt, da saltet hjelper med å fjerne urenheter. Vask collard greens grundig for å fjerne jord og sand, 2–3 ganger, til vannet er klart. Tørk godt. Legg flere blader oppå hverandre og rull dem sammen på langs i en bunt, skjær dem i 2,5 cm brede strimler. Gjenta til alle bladene er strimlet.
- 6Kok opp en stor gryte med lettsaltet vann; legg collard greens i bløt i 3 minutter til de er møre, men fortsatt lysegrønne. Sil av vannet og la grønnsakene renne godt av.
- 7Varm opp en stor, dyp stekepanne på middels varme og smør med olje. Tilsett hvitløk og stek i 2 minutter for å myke opp. Ha i de blancherte grønnsakene og vend godt med olje og hvitløk. Hell i kyllingkraften og kok i 5 minutter til grønnsakene er visne og møre; pass på at de ikke overkokes. Krydre med salt og pepper, og server sammen med feijoadaen.