
Pretzelbrød
Lær hvordan du lager perfekte pretzel rolls med denne enkle oppskriften. Nydelige, myke boller med en sprø skorpe, ideelle til frokost eller som snacks.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1. 1 kopp melk
- 2. 1 1/4 unser pakke tørrgjær (2 1/4 teskjeer)
- 3. 1 spiseskje lettbrunt sukker, godt pakket
- 4. 2 1/2 kopper hvetemel, pluss mer til utbaking
- 5. 1 teskje fint salt
- 6. 2 spiseskjeer usaltet smør, romtemperert
- 7. Kokespray
- 8. 1/2 kopp natron
- 9. 1/4 kopp grovt havsalt, pluss mer til dryssing
- 10. 1 stort egg, lett pisket
Fremgangsmåte
- 11. Varm melken i en liten kjele til en termometer viser 43 grader Celsius. Hell det over i en middels stor bolle; strø over gjæren og la den mykne, ca. 2 minutter. Strø over sukkeret og sett til side til det blir skummende, ca. 5 minutter.
- 22. Bland melet og fint salt i bollen til en kjøkkenmaskin utstyrt med eltekrok. Med maskinen på lav hastighet, tilsett gjærblandingen og smøret, og bland til deigen er lett glatt og myk, men fortsatt klissete, ca. 2 minutter. Smør en stor bolle med matlagingsspray; legg deigen i bollen, dekk med plastfolie og la den heve ved romtemperatur til den er doblet i størrelse, ca. 1 time.
- 33. Smør et stekebrett godt med matlagingsspray. Vend deigen ut på en lett melet overflate. Rull ut til en 40 cm lang logg, ca. 5 cm bred; del i 8 jevne deler. Rull og strekk hver del til en 15 cm lang remse, og form den til en spiral; stikk enden under. Legg bollene på stekebrettet og dekk med plastfolie. La dem hvile ved romtemperatur i 15 minutter, deretter kjøles ned til de er lett oppblåste, ca. 2 timer.
- 44. Forvarm ovnen til 200 grader Celsius. Fyll en stor kjele eller dyp panne med 7,5 cm vann. Tilsett natron og 0,6 dl grovt salt, og kok opp. Legg i halvparten av bollene og kok til de er lett oppblåst, ca. 1 minutt, snu dem halvveis med en hullsleiv. Smør stekebrettet med matlagingsspray igjen og legg bollene tilbake på brettet. Gjenta med resten av bollene. Pensle bollene lett med sammenvispet egg, og strø over grovt salt.
- 55. Sett bollene i ovnen og stek til de er dyp gyllenbrune, 18–20 minutter, og snu stekebrettet halvveis i steketiden. Overfør til en rist og la dem avkjøle i 10 minutter på brettet, deretter fjern bollene og la dem avkjøle helt på risten.
- 66. Fotografert av Ryan Liebe