
irsk gryte
Lær hvordan du lager en autentisk irsk stew med lam, poteter og grønnsaker. En varmende og enkel rett for kalde dager.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 140 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 4 pund lammekjøtt fra bog, i terninger
- 1 1/2 teskjeer kosher-salt
- 1/2 teskje nykvernet svart pepper
- 1/4 kopp vegetabilsk olje
- 24 perle-løk, skrellet og med roten fjernet
- 2 mellomstore gulrøtter, skåret i 3,8 cm store biter
- 1/2 kopp gammeldags perlebygg
- 3 kopper kyllingkraft eller vann
- 2 kopper stout
- 1 laurbærblad
- 1 spiseskje finhakket fersk timian
- 12 nye poteter, delt i to
- 1/4 kopp finhakket fersk persille, til pynt
- 1 spiseskje finhakket fersk gressløk, til pynt
- Irish Soda Bread, oppskrift følger
- 2 kopper fullkornsbrødmel
- 1 1/2 kopper hvetemel, pluss mer til utbaking
- 1/2 kopp gammeldags havregryn
- 2 spiseskjeer brunt sukker
- 2 teskjeer salt
- 1 teskje natron
- 1 teskje bakepulver
- 3 spiseskjeer usaltet smør, kaldt
- 1 1/2 kopper kulturmelk
- 1 egg
Fremgangsmåte
- 1Spesialutstyr: en 12-quart gryte med tett lokk
- 2Forvarm ovnen til 175°C (350°F).
- 3Krydre kjøttet med salt og pepper.
- 4Varm opp gryten over middels høy varme og tilsett vegetabilsk olje. Arbeid i små porsjoner og stek lammet til det er gyllent. Sett til side. Tilsett løk, gulrøtter og bygg i gryten. Rør om for å dekke ingrediensene, ca. 1 minutt. Tilsett kyllingkraft, stout, laurbærblad og timian. Legg lammet tilbake i gryten, plasser potetene oppå, og la det småkoke. Dekk til og kok i 1 1/2 til 2 timer, eller til kjøttet er mørt og kan deles med gaffel.
- 5Krydre med salt og pepper etter smak. Pynt med persille og gressløk. Server med irsk soda-brød.
- 6Forvarm ovnen til 175°C (350°F).
- 7I en stor bolle, bland mel, havregryn, brunt sukker, salt, natron og bakepulver. Riv det kalde smøret inn i de tørre ingrediensene og bland for hånd til blandingen ligner maismel.
- 8I en liten bolle, visp sammen kulturmelk og egg. Bruk hendene til å blande de våte og tørre ingrediensene til de kan formes til en ball.
- 9Hell deigen ut på en lett melet overflate og elt i 5 minutter til den er myk og elastisk. Form deigen til et rundt brød, ca. 15 cm i diameter. Legg det på et bakepapirkledd stekebrett.
- 10Strø mel over toppen av brødet. Bruk en skarp kniv til å skjære et "X" i deigen, ca. halvparten av brødets dybde og innenfor 2,5 cm fra kanten. Stek i 45 til 50 minutter (se Kok's Note*).