irsk gryte

irsk gryte

Lær hvordan du lager en autentisk irsk stew med lam, poteter og grønnsaker. En varmende og enkel rett for kalde dager.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 140 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 4 pund lammekjøtt fra bog, i terninger
  • 1 1/2 teskjeer kosher-salt
  • 1/2 teskje nykvernet svart pepper
  • 1/4 kopp vegetabilsk olje
  • 24 perle-løk, skrellet og med roten fjernet
  • 2 mellomstore gulrøtter, skåret i 3,8 cm store biter
  • 1/2 kopp gammeldags perlebygg
  • 3 kopper kyllingkraft eller vann
  • 2 kopper stout
  • 1 laurbærblad
  • 1 spiseskje finhakket fersk timian
  • 12 nye poteter, delt i to
  • 1/4 kopp finhakket fersk persille, til pynt
  • 1 spiseskje finhakket fersk gressløk, til pynt
  • Irish Soda Bread, oppskrift følger
  • 2 kopper fullkornsbrødmel
  • 1 1/2 kopper hvetemel, pluss mer til utbaking
  • 1/2 kopp gammeldags havregryn
  • 2 spiseskjeer brunt sukker
  • 2 teskjeer salt
  • 1 teskje natron
  • 1 teskje bakepulver
  • 3 spiseskjeer usaltet smør, kaldt
  • 1 1/2 kopper kulturmelk
  • 1 egg

Fremgangsmåte

  1. 1Spesialutstyr: en 12-quart gryte med tett lokk
  2. 2Forvarm ovnen til 175°C (350°F).
  3. 3Krydre kjøttet med salt og pepper.
  4. 4Varm opp gryten over middels høy varme og tilsett vegetabilsk olje. Arbeid i små porsjoner og stek lammet til det er gyllent. Sett til side. Tilsett løk, gulrøtter og bygg i gryten. Rør om for å dekke ingrediensene, ca. 1 minutt. Tilsett kyllingkraft, stout, laurbærblad og timian. Legg lammet tilbake i gryten, plasser potetene oppå, og la det småkoke. Dekk til og kok i 1 1/2 til 2 timer, eller til kjøttet er mørt og kan deles med gaffel.
  5. 5Krydre med salt og pepper etter smak. Pynt med persille og gressløk. Server med irsk soda-brød.
  6. 6Forvarm ovnen til 175°C (350°F).
  7. 7I en stor bolle, bland mel, havregryn, brunt sukker, salt, natron og bakepulver. Riv det kalde smøret inn i de tørre ingrediensene og bland for hånd til blandingen ligner maismel.
  8. 8I en liten bolle, visp sammen kulturmelk og egg. Bruk hendene til å blande de våte og tørre ingrediensene til de kan formes til en ball.
  9. 9Hell deigen ut på en lett melet overflate og elt i 5 minutter til den er myk og elastisk. Form deigen til et rundt brød, ca. 15 cm i diameter. Legg det på et bakepapirkledd stekebrett.
  10. 10Strø mel over toppen av brødet. Bruk en skarp kniv til å skjære et "X" i deigen, ca. halvparten av brødets dybde og innenfor 2,5 cm fra kanten. Stek i 45 til 50 minutter (se Kok's Note*).