Gravlaks og sennepssaus
Lær hvordan du lager klassisk gravlax med en deilig sennepssaus. Perfekt for en elegant forrett eller spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 5–6 pund side av benfri laksefilet, med skinnet på
- 2 rødløk, skivet i tynne skiver
- en bunt fersk dill, blader plukket av stilken og hakket
- 1/4 kopp salt
- 1/2 kopp sukker
- 1/4 kopp grønne pepperkorn, grovhakket
- 1 spiseskje einerbær, lett knust
- saften av 2 sitroner blandet med 1 teskje vanilje
- 1/2 kopp mørk ferdiglaget sennep
- 2 teskjeer tørket sennep
- 1/3 kopp sukker
- 1/4 kopp hvit eplesidereddik
- 2/3 kopp vegetabilsk olje
- 1/3 kopp hakket fersk dill
Fremgangsmåte
- 1Med pinsett eller tang, trekk ut de mellommuskelære av laksen. I en ikke-reaktiv form (glass, porselen, emalje eller rustfritt stål) stor nok til å romme laksen uten å klemme, fordel halvparten av de skivede løkene og dryss halvparten av dill over løken. I en liten blandebolle blandes salt, sukker, pepperkorn og einerbær godt. Gni halvparten av denne blandingen inn i kjøttsiden av laksen, og skje over halvparten av juice og vanilje på kjøttsiden; legg laksen med kjøttsiden ned på dillen og løken. Gni resten av saltblandingen inn i skinnsiden av laksen, og fordel resten av sitronjuicen over. Legg resten av dillen på laksen, og dekk med de siste løkskivene. Dekk med plastfolie, og vektlegg laksen med murstein, små jerngryter eller hermetikkbokser. Dekk fatet og vektene med aluminiumsfolie og oppbevar i kjøleskapet i 2 til 3 dager. Under marineringstiden, øs ut juicen laksen avgir og mariner den tilbake over laksen. Etter 2 til 3 dager, eller når den er klar til servering, fjern laksen fra marinaden og skrap av dill og løk fra skinnsiden, men la det sitte igjen på kjøttsiden som garnityr.
- 2For å lage saus, bland to typer sennep, sukker og eddik til en jevn pasta. Bruk en visp, og visp sakte inn olje til det dannes en tykk majoneslignende blanding. Rør inn hakket dill.
- 3Til anretning: Skjær laksen i så tynne skiver som mulig på diagonal mot halen, og server med sennepssaus. Alternativt kan du legge skiver av laks med en liten dæsj sennepssaus på svart brød som småretter.