Spinat- og fetaostspanakopita
oppskrift på spinat- og feta spanakopita, en klassisk gresk pai. perfekt som forrett eller lett middag, klar på under 1 time.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 6
forrett
Ingredienser
- 1 pakke frossen spinat på 10 unser, tint og avrent
- 1 stang (1/2 kopp) usaltet smør
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1/2 teskje nyrevet muskatnøtt
- 2 kopper smuldret fetaost (ca. 8 unser)
- 1 spiseskje fersk sitronsaft
- 1/2 teskje knust svart pepper
- 1 stort egg, pisket
- 10 filodeigark, tint hvis frosne
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 175 grader Celsius.
- 2Klem ut så mye væske som mulig fra den tintede spinaten, og fjern så mye væske som mulig. Hakk den grovt.
- 3Smelt 1 spiseskje smør i en stor stekepanne over middels høy varme. Tilsett hvitløk og stek til det er duftende og gyllent. Tilsett spinaten og muskatnøtt, og stek i 1 til 2 minutter. Fjern fra varmen og bland inn fetaost, sitronsaft, nykvernet svart pepper og egg til det er godt blandet. La fyllet avkjøle.
- 4Smelt resten av smøret over middels varme i en liten kjele. La det avkjøles litt. Dekk stabelen med filodeig med et rent, fuktig kjøkkenhåndkle.
- 5Arbeid med den lange siden av filodeigen nærmest deg. Ta ett ark fra stabelen og pensle hele overflaten med smør. Legg et nytt ark oppå, og pensle også dette med smør. Kutt på tvers i fem striper på 6,5 til 7,5 cm.
- 6Legg 2 teskjeer med fyll i hjørnet av hver stripe. Som når du folder et flagg, brett hjørnet av filodeigen over for å innkapsle fyllet, og dann en trekant. Fortsett å folde hele stripen. Legg trekantene med sømmen ned på et stort bakepapirkledd stekebrett, og pensle toppene med smør.
- 7Gjenta samme prosess med resten av ingrediensene.
- 8Plasser jevnt fordelt på et stekebrett og stek til de er gyldne, ca. 25 minutter. Ta ut av ovnen og la dem avkjøle litt på en rist.