Mac og ost

Mac og ost

Lær hvordan du lager klassisk mac and cheese. En enkel oppskrift som passer til hele familien. Perfekt for en rask og smakfull middag.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • Vegetabilsk olje
  • Kosher-salt, til vann, pluss 1 spiseskje til sausen
  • 450 gram elbow-makaroni eller cavatappi
  • 1 liter melk
  • 8 spiseskjeer (1 stang) usaltet smør, delt
  • 1/2 kopp hvetemel
  • 340 gram Gruyère, revet (ca. 4 kopper)
  • 225 gram ekstra-sharp Cheddar, revet (ca. 2 kopper)
  • 1/2 teskje nykvernet svart pepper
  • 1/2 teskje malt muskatnøtt
  • 340 gram ferske tomater (4 små)
  • 1 1/2 kopper ferske brødsmuler (5 skiver, uten skorpe)

Fremgangsmåte

  1. 1Forvarm ovnen til 190 grader Celsius.
  2. 2Hell olje i en stor kjele med kokende, saltet vann. Tilsett makaroni og kok etter pakkens anvisninger, 6 til 8 minutter. Sil godt av.
  3. 3I mellomtiden varmer du opp melken i en liten kjele, men la den ikke koke. Smelt 6 spiseskjeer smør i en stor (4-liters) kjele og tilsett melet. Kok på lav varme i 2 minutter under omrøring med en visp. Mens du visper, heller du i den varme melken og koker i ytterligere 1 til 2 minutter, til sausen er tykk og glatt. Ta kjelen av varmen, og rør inn Gruyère- og Cheddarkosten, 1 spiseskje salt, pepper og muskatnøtt. Tilsett den kokte makaroni og rør godt. Hell blandingen i en ildfast form på 3 liter.
  4. 4Skjær tomatene i skiver og legg dem oppå. Smelt de resterende 2 spiseskjeene smør, bland dem med ferske brødsmuler, og strø over toppen. Stek i 30 til 35 minutter, eller til sausen bobler og makaroni er gyllenbrun på toppen.