
Mac og ost
Lær hvordan du lager klassisk mac and cheese. En enkel oppskrift som passer til hele familien. Perfekt for en rask og smakfull middag.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- Vegetabilsk olje
- Kosher-salt, til vann, pluss 1 spiseskje til sausen
- 450 gram elbow-makaroni eller cavatappi
- 1 liter melk
- 8 spiseskjeer (1 stang) usaltet smør, delt
- 1/2 kopp hvetemel
- 340 gram Gruyère, revet (ca. 4 kopper)
- 225 gram ekstra-sharp Cheddar, revet (ca. 2 kopper)
- 1/2 teskje nykvernet svart pepper
- 1/2 teskje malt muskatnøtt
- 340 gram ferske tomater (4 små)
- 1 1/2 kopper ferske brødsmuler (5 skiver, uten skorpe)
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 190 grader Celsius.
- 2Hell olje i en stor kjele med kokende, saltet vann. Tilsett makaroni og kok etter pakkens anvisninger, 6 til 8 minutter. Sil godt av.
- 3I mellomtiden varmer du opp melken i en liten kjele, men la den ikke koke. Smelt 6 spiseskjeer smør i en stor (4-liters) kjele og tilsett melet. Kok på lav varme i 2 minutter under omrøring med en visp. Mens du visper, heller du i den varme melken og koker i ytterligere 1 til 2 minutter, til sausen er tykk og glatt. Ta kjelen av varmen, og rør inn Gruyère- og Cheddarkosten, 1 spiseskje salt, pepper og muskatnøtt. Tilsett den kokte makaroni og rør godt. Hell blandingen i en ildfast form på 3 liter.
- 4Skjær tomatene i skiver og legg dem oppå. Smelt de resterende 2 spiseskjeene smør, bland dem med ferske brødsmuler, og strø over toppen. Stek i 30 til 35 minutter, eller til sausen bobler og makaroni er gyllenbrun på toppen.