Riesling-ristet kalkun med fiken- og rotgrønnsaksfyll
oppskrift på risling marinert stekt kalkun med fiken og rotgrønnsaker, perfekt for festlige anledninger. enkel å lage og full av smak.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1. En hel kalkun på 12 pund
- 2. 5 pund smør, delt
- 3. 3 flasker Riesling (anbefalt: 2003 Joh. Jos. Prüm Wehlener Uhr Kabinett Riesling fra Mosel-Saar-Ruwer)
- 4. 4 gulrøtter, skrellet
- 5. 4 løk, skrellet
- 6. 2 selleristilker
- 7. 2 store selleriroter, skrellet
- 8. 4 hvitløksfedd, skrellet og hakket
- 9. 1 kopp tørkede fiken
- 10. 1/2 kopp olivenolje, pluss mer etter behov
- 11. 2 Pullman-brød, hvitt
- 12. 1 kvart kyllingkraft
- 13. 1 kopp Madeira-vin
- 14. Salt og hvit pepper
- 15. 3 kopper hvetemel
- 16. 2 ferske laurbærblader
- 17. 1 bunt ferske timianblader, hakket
- 18. 2 bunter fersk persille, hakket
- 19. Spesialutstyr: 3 meter osteklede
Fremgangsmåte
- 11. Forvarm ovnen til 400 grader Fahrenheit.
- 22. Debriner hele kalkunen og rist bare beinene i ovnen i 45 minutter, vend beina av og til. Del kalkunen opp, og skill ut alle innmatstykkene separat.
- 33. Ta kalkunbeina ut av ovnen og legg dem i en stor kjele. Dekk med kaldt vann og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke i minst 1 time for å lage kalkunbuljong.
- 44. Smelt 3 pund smør og bland det med riesling. La ostekledet ligge i vinen og smøret blandet sammen. Sett til side.
- 55. Reduser ovnstemperaturen til 400 grader Fahrenheit.
- 66. Skjær gulrøtter, løk, selleri og sellerirot i terninger av omtrent samme størrelse. Vend grønnsakene med hvitløk, fiken og olivenolje. Fordel dem på stekebrett og roast i ovnen til grønnsakene er møre. Sett til side.
- 77. Skjær brødet i 2,5 cm terninger. Fordel på stekebrett og rist i ovnen til de er gylne.
- 88. Bland de ristede grønnsakene med brødet i en stor bolle. Smelt 1 pund smør og vend det inn i grønnsaks- og brødblandingen. Overfør til en ildfast form og tilsett nok kyllingbuljong til å dekke blandingen. Stek i 45 minutter. Sett til side og hold varm.
- 99. Smelt 1/2 kopp (8 ss) smør i en stor sautépanne over middels høy varme. Tilsett kun kalkuninnmaten og sautér til den er lett brunet og gjennomstekt. Når den er lett brunet, tilsett Madeira og deglaser pannen. Sett til side for å avkjøle, hakk opp i biter, og sett til side.
- 1010. Krydre resten av kalkunkjøttet kraftig med salt og hvit pepper. Pakk det krydrede kjøttet inn i det gjennomvåte ostekledet. Stek ved 400 grader Fahrenheit i 25 minutter. Fjern ostekledet fra skinnet og fortsett å steke i ytterligere 15 minutter. Kontroller kjøttets temperatur hver 15. minutt til den når 165 grader Fahrenheit. Sett til side og samle opp stekesjyen. La den roaste kalkunen hvile i romtemperatur i 12 minutter før den skjæres opp.
- 1111. Rist sausen i en stor kjele til den får en rustfarge. Tilsett kalkunsaft, resten av smøret (3/4 pund), laurbærblad og det reserverte fett fra pancettaen i gnocchi-oppskriften (ovenfor), og rør konstant til sausen er jevn. Kok til den tykner. Når sausen har oppnådd ønsket konsistens, sil den og tilsett den hakkede innmaten. Oppfrisk med hakkede friske urter etter smak. Skjær kalkunen i skiver og server med stuffing på siden og saus over.