Klassisk béchamel: Hvit saus

Klassisk béchamel: Hvit saus

Lær hvordan du lager en klassisk béchamel, en glatt og kremet hvit saus perfekt til pastaretter og gratenger. En enkel oppskrift for nybegynnere.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1 kopp melk
  • 2 laurbærblader
  • 2 spiseskjeer usaltet smør
  • 2 spiseskjeer mel
  • En klype salt og hvit pepper
  • 2 hvitløksfedd, knust

Fremgangsmåte

  1. 1I en liten kjele, varm opp melken og ett laurbærblad til en svak småkoking, og rør slik at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. La melken småkoke på lav varme.
  2. 2Lag en hvit jevning ved å smelte smør over lav- til middels varme i en tykkbunnet kjele. Når skummet har lagt seg, tilsett melken og rør konstant med en tresleiv eller visp for å unngå klumper. Kok i 2 til 3 minutter for å dekke melet og fjerne den stivelsesaktige smaken. Ikke la det bli brunt. Ta kjelen av varmen, og tilsett gradvis litt av den varme melken i jevningen, mens du visper kraftig. Sett kjelen tilbake på varmen og la det småkoke på lav varme, mens du fortsetter å tilsette mer melk og visper. Kok i 5 minutter til sausen er tykk nok til å dekke baksiden av en skje. Smak til med salt, hvit pepper, hvitløk og det resterende laurbærbladet.
  3. 3For å forhindre at det dannes skinn på sausen når den avkjøles, legg et stykke plastfolie direkte på overflaten.
  4. 4Server med fisk, skalldyr, grønnsaker eller eggeretter.