Gresk filodeig-pai

Gresk filodeig-pai

Lær hvordan du lager en smakfull gresk filodeig pai med denne enkle oppskriften. Perfekt for en smakfull middag eller festmåltid.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett

Ingredienser

  • 1 stk. (1/2 kopp) usaltet smør, smeltet og holdt varmt
  • Seksten ark med filodeig på 17 x 12 tommer, stablet mellom 2 ark med vokspapir og dekket med et fuktet kjøkkenhåndkle
  • 2 teskjeer finhakket hvitløk
  • 3 spiseskjeer olivenolje
  • 3/4 pund reker (ca. 20 stk.), skrelte, rensede og delt på langs
  • 1 1/2 spiseskjeer fersk sitronjuice
  • 1/2 pund fetaost, grovhakket
  • 340 gram kremost, romtemperert
  • 1 spiseskje ferske oregano- eller marjarmynblader, finhakket, eller 2 teskjeer knust tørket oregano
  • 1 grønn paprika, skåret i julienne-strimler
  • 1/2 kopp Kalamata- eller andre saltede oliven, uten stein og skåret i skiver
  • 6 cherrytomater, skåret i tynne skiver på tvers

Fremgangsmåte

  1. 1Lag phyllo-skallene: Pensle lett to bakeboller som er minst 43 cm lange med noe av smøret. Legg ett ark med phyllo langsomt på en av bollene, og pensle det lett med noe av det resterende smøret. Legg og pensle ytterligere 7 ark med phyllo over det første arket på samme måte, og brett inn kantene på alle fire sider, og trim overflødig deig i hjørnene for å danne en 1,3 cm bred kant. Rektangelet av phyllo bør måle omtrent 38 x 18 cm. Pensle kanten lett med noe av det resterende smøret, og stikk små hull i bunnen av skallet over hele med tuppen av en kniv. Lag et annet skall på den andre bakebollen med de 8 gjenværende arkene med phyllo og noe av det resterende smøret på samme måte, og sett til side 2 spiseskjeer smør i en liten kjele til fyllet. Stek skallene i en forvarmet ovn på 200°C, og bytt plass på dem under stekingen. Trykk forsiktig ned midten etter 5 minutter, og stek i totalt 10 minutter, eller til de er gyldne. Skallene kan lages ett døgn i forveien og oppbevares løst dekket på et kjølig, tørt sted.
  2. 2Lag fyllet og monter pizzaene: Tilsett 1 teskje hvitløk i kjelen med det reserverte smøret, og hold smøret varmt. Varm opp oljen i en stekepanne på høy varme til den er varm, men ikke røykende. Stek rekene under omrøring i 1 minutt, eller til de begynner å bli rosa. Tilsett den resterende teskjeen hvitløk og stek blandingen under omrøring i 15 sekunder. Tilsett sitronsaft, salt og pepper etter smak, og overfør blandingen til en bolle. Rekene kan kokkes ett døgn i forveien, oppbevares dekket og avkjølt, og tas ut av kjøleskapet for å bli romtempererte. I en food processor, blend fetaost og kremost til blandingen er jevn. Strø halvparten av oregano over ett av phylloskallene, og skje halvparten av osteblandingen i skallet, og fordel den jevnt med en lang metallspatel (deigen vil flake en del). Topp osteblandingen med halvparten av paprika, oliven, tomater og rekene, som er avrente. Drypp halvparten av hvitløksmøret over toppen, og lag en annen pizza med det andre skallet, oregano, osteblanding, paprika, oliven, tomater, reker og hvitløksmør på samme måte. Pizzaene kan forberedes fram til dette punktet opptil 1 time i forveien og oppbevares løst dekket. Stek pizzaene i en forvarmet ovn på 200°C i 10 minutter.