Moussaka

Moussaka

Lær hvordan du lager en deilig moussaka med lag av aubergine, kjøttsaus og béchamelsaus. Perfekt for en smakfull middag.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett

Ingredienser

  • 2 store auberginer (ca. 1,2 kg), uten skall og kuttet på langs i 1/2-tommers skiver
  • 1/2 kopp ekstra virgin olivenolje
  • Koshersalt og nykvernet svart pepper
  • 2 spiseskjeer ekstra virgin olivenolje
  • 1/2 middels gul løk, hakket
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 450 gram kjøttdeig av storfe
  • 1/2 teskje tørket oregano
  • 1/8 teskje malt allehånde
  • En klype malt nellik
  • 1 kanelstang, delt i to
  • 1/2 teskje koshersalt, pluss mer etter smak
  • Nykvernet pepper
  • 1 1/2 kopper hele, skrelte hermetiske tomater (med puré), grovhakket
  • 1 laurbærblad
  • 5 spiseskjeer usaltet smør
  • 6 spiseskjeer hvetemel
  • 3 kopper hel melk, romtemperert
  • 1 1/2 teskje koshersalt
  • En klype malt muskatnøtt
  • 1 stor egg
  • 2 store eggeplommer
  • 1/2 kopp tørre brødsmuler
  • 3 spiseskjeer Pecorino Romano

Fremgangsmåte

  1. 1Stek auberginen: Forvarm ovnen til 475 grader Fahrenheit. Pensle aubergineskivene på begge sider med oljen og legg dem på to små eller én stor bakeplate med aluminiumsfolie. Krydre med salt og pepper. Dekk med folie og stek til auberginen er myk, ca. 25 minutter. Sett til side under lokk.
  2. 2Lag kjøttsausen: Varm opp olivenoljen i en stor stekepanne på middels høy varme. Tilsett løk og kok, rør med en tresleiv, til den er lett brunet, ca. 4 minutter. Tilsett hvitløk og kok, rør ofte, til det dufter, ca. 1 minutt. Tilsett storfekjøtt, oregano, allehånde, nellik og kanel. Bryt opp kjøttet i små biter og krydre med ½ teskje salt og pepper etter smak. Kok, rør av og til, i ca. 2 minutter. Senk varmen til middels og kok, rør, til kjøttet er nesten gjennomstekt, men fortsatt litt rosa innvendig, ca. 1 minutt til. Tilsett tomat og laurbærblad, og la det småkoke. Dekk til og la det koke til sausen er tykk og aromatisk, ca. 20 minutter.
  3. 3Lag béchamelsausen: Smelt smøret i en middels stor kjele på middels varme. Visp inn melet til det er glatt. Kok, rør, i 1 minutt. Ta kjelen av varmen og tilsett melk, salt og muskatnøtt. Sett tilbake på varmen og visp konstant til det koker. La det småkoke i 2 minutter. Overfør sausen til en bolle og la den avkjøles litt. Når sausen er avkjølt, visp inn egg og eggeplommer.
  4. 4Monter moussakaen: Senk ovnen til 175 grader Celsius (350 grader Fahrenheit). Pensle en ildfast form på 23 x 33 x 5 cm med olje. Strø brødsmuler i bunnen av formen. Legg halvparten av aubergineskivene i formen, overlapp dem om nødvendig. Dekk med halvparten av kjøttsausen og jevn ut med en slikkepott. Gjenta med resten av auberginen og kjøttsausen. Hell béchamelsausen over lagene og jevn ut med en slikkepott. Strø over Pecorino Romano og stek, uten lokk, til den er lett brunet og béchamelsausen har satt seg, ca. 1 time.
  5. 5Ta moussakaen ut av ovnen og la den hvile i 10 minutter. Bruk en hullsleiv eller slikkepott for å servere.