Kyllingfrikassé med moreller og Vin Jaune
Lær hvordan du lager en smakfull kylling fricassee med moreller og vin jaune. En sofistikert rett perfekt for spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 2 kopper (2 unser) tørkede morellsopper
- 1 fersk gårdskylling (3 til 4 pund), delt i 8 serveringsstykker, romtemperert
- Fin sjøsalt
- Nykvernet hvit pepper
- 3 spiseskjeer ekstra jomfrolivolje
- 5 spiseskjeer usaltet smør
- 2 sjalottløk, skrelt og finhakket
- 2 fyldige, ferske hvitløksfedd, skrelt og finhakket
- 2 kopper vin jaune fra Jura, eller sherry, eller en eiket Chardonnay
- 1 kopp kremfløte
Fremgangsmåte
- 1Forbered pigge-myrene: Plasser pigge-myrene i en sil og skyll godt under kaldt rennende vann for å fjerne eventuelt grus. Overfør dem til et varmebestandig målebeger. Hell kokende vann over soppen slik at den dekkes. La det stå i 20 minutter for å få den til å svulme opp. Deretter, bruk en hullsleiv, fjern forsiktig soppen fra væsken, og la eventuelt grus som har falt til bunnen bli igjen. Hvis noen av pigge-myrene er svært store, del dem i to på langs.
- 2Krydre kyllingbitene rikelig med havsalt og hvit pepper på alle sider.
- 3I en dyp stekepanne på 12 tommer, bland oljen og 4 ss smør. Varm opp på middels varme. Når fettet er varmt, men ikke røykende, legg i kyllingen med skinnsiden ned og brun den til den får en jevn gylden farge, omtrent 5 minutter til. Juster varmen forsiktig for å unngå å brenne skinnet. (Dette kan måtte gjøres i porsjoner.) Når alle bitene er brune, bruk tang (for å unngå å stikke hull på kjøttet) og overfør dem til et fat. Krydre igjen med havsalt og hvit pepper.
- 4Hell av og kast fettet i stekepannen. Tilsett resten av smøret, sjalottløkene og hvitløken. Kok under lokk på lav varme til de er myke, men ikke brune, ca. 3 minutter. Tilsett vinen og kok opp, uten lokk, på høy varme i 5 minutter for å brenne av alkoholen, som kan gjøre sausen bitter. Tilsett fløten og pigge-myrene, og rør for å blande. Legg kyllingen og eventuelle saft som har samlet seg tilbake i stekepannen. Dekk til, og kok på lav varme, og vend bitene i sausen en eller to ganger, til kyllingen er gjennomkokt og har tatt opp sausen godt, ca. 20 minutter. Smak til med krydder og server.