Sjokoladelikør-souffléer
Lær hvordan du lager deilige chocolate liqueur souffles med vår enkle oppskrift. Perfekt for sjokoladeelskere og spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
dessert
Ingredienser
- 1 ss smør til ramekiner
- hvitt sukker til støving
- 2 ts usøtet kakaopulver
- 2 ss maisstivelse
- 1/4 kopp hvitt sukker, delt
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 3/4 kopp melk
- 4 eggeplommer
- 4 eggehviter
- 1/2 ts vaniljeekstrakt
- 1/4 kopp sjokoladelikør
- 2 ss semisøt sjokoladebiter, smeltet (valgfritt)
- 1/2 kopp ferske bringebær til pynt (valgfritt)
Fremgangsmåte
- 1Forvarm en ovn til 200 grader C (400 grader F). Smør grundig bunnen og sidene av fire ramekiner med en spiseskje smør. Dekk med sukker, og rist av overflødig sukker. Hvis ønskelig, plasser et bringebær og en liten mengde sjokolade som en "overraskelse" i bunnen av hver kopp.
- 2Bland kakao, maisenna og en spiseskje sukker; sett til side. Bland smør og mel til en jevn pasta. Visp forsiktig inn ett eggeplomme i en varmebestandig bolle.
- 3Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele; visp inn mel- og smørblandingen til den smelter. Hell gradvis den varme melken i eggeplommen i en jevn strøm, mens du visper kontinuerlig. Sett tilbake blandingen i kjelen og la eggekremen småkoke over lav varme, mens du rører konstant med en tresleiv eller slikkepott.
- 4Kok og rør i eggekremen til den tykner, ca. 1 minutt. Ta av varmen, og rør av og til for å holde den glatt. Bland de tre gjenværende eggeplommene med vanilje, likør og sukker-kakao-maisennablandingen. Rør inn den varme eggekremen, dekk til og sett til side. (Eggekremen kan lages på forhånd opp til dette punktet og oppbevares i kjøleskap i en dag før videre tilberedning.)
- 5Omtrent 35 minutter før servering, pisk eggehvitene til de er tykke og skummende, og har firedoblet volumet. Rør gradvis inn de resterende 3 spiseskjeene sukker, og pisk til eggehvitene er stive, men ikke tørre. Vend inn 1/3 av marengsen i eggekremen for å lette den, bruk en visp eller slikkepott. Vend inn resten av marengsen forsiktig.
- 6Overfør umiddelbart soufflebaten til de forberedte ramekinene, og lag en jevn haug litt over kanten av hver ramekin. (Hvis du har en sprøytepose, kan du sprøyte blandingen i ramekinene.) Stek umiddelbart i den forvarmede ovnen i 20–25 minutter, eller til souffléene har hevet seg og kantene er satt. Server varm, gjerne med bringebærsaus og friske bringebær som pynt, hvis ønskelig.