
Fullkorns porcini-soda brød
oppskrift på sunn og smakfull helkorns sodabrod med porcini sopp, perfekt for frokost eller lunsj. enkel å lage og full av smak.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
frokost
Ingredienser
- 1 unse tørkede porcini-sopper* (ca. 1 ½ kopp), eventuelt renset for grus, grovhakket
- ½ kopp hakkede tørkede aprikoser uten sulfitt** eller tørkede fiken
- ¾ kopp varmt vann
- 1 ¾ kopper kulturmelk
- 1 kopp gammeldags havregryn
- ¼ kopp (½ stang) usaltet smør, smeltet
- ¼ kopp honning
- 2 kopper hvetemel
- 1 ¼ kopper sammalt hvete
- 2 teskjeer bakepulver
- 2 teskjeer grovt salt
- 1 teskje natron
- 1 egg, pisket for å blande (til glasur)
- *Finnes i italienske markeder, spesialbutikker og noen supermarkeder.
- **Finnes i helsekostbutikker og noen spesialbutikker.
Fremgangsmåte
- 1Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 190°C. Legg et bakepapir på et stekebrett. Bland sopp og aprikoser i en middels stor bolle; hell over ¾ kopp varmt vann. La stå til sopp og aprikoser mykner og væsken er absorbert, ca. 15 minutter. Bland kulturmelk, havregryn og smør i en stor bolle. La stå til havregrynene mykner, ca. 15 minutter. Rør inn soppblandingen i havregrynsblandingen. Rør inn honning. Visp sammen begge melet, bakepulver, salt og natron i en annen stor bolle. Lag en fordypning i midten; tilsett havregrynsblandingen og rør til deigen samler seg, og bland gradvis inn de tørre ingrediensene. Vend deigen ut på arbeidsflaten og kna forsiktig, ca. 5 ganger. Form deigen til en runding på 18 cm. Overfør til bakepapiret. Skjær et kryss i midten av toppen på brødet. Pensle med eggeglaze. Stek brødet til en tester satt inn i midten kommer ut ren, ca. 1 time og 5 minutter. Overfør til en rist og avkjøl. (Kan lages 1 dag i forveien. Pakk brødet tett inn i folie og la det stå i romtemperatur.)
- 2Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 190°C. Legg et bakepapir på et stekebrett. Bland sopp og aprikoser i en middels stor bolle; hell over ¾ kopp varmt vann. La stå til sopp og aprikoser mykner og væsken er absorbert, ca. 15 minutter.
- 3Bland kulturmelk, havregryn og smør i en stor bolle. La stå til havregrynene mykner, ca. 15 minutter. Rør inn soppblandingen i havregrynsblandingen. Rør inn honning.
- 4Visp sammen begge melet, bakepulver, salt og natron i