Fullkorns porcini-soda brød

Fullkorns porcini-soda brød

oppskrift på sunn og smakfull helkorns sodabrod med porcini sopp, perfekt for frokost eller lunsj. enkel å lage og full av smak.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
frokost

Ingredienser

  • 1 unse tørkede porcini-sopper* (ca. 1 ½ kopp), eventuelt renset for grus, grovhakket
  • ½ kopp hakkede tørkede aprikoser uten sulfitt** eller tørkede fiken
  • ¾ kopp varmt vann
  • 1 ¾ kopper kulturmelk
  • 1 kopp gammeldags havregryn
  • ¼ kopp (½ stang) usaltet smør, smeltet
  • ¼ kopp honning
  • 2 kopper hvetemel
  • 1 ¼ kopper sammalt hvete
  • 2 teskjeer bakepulver
  • 2 teskjeer grovt salt
  • 1 teskje natron
  • 1 egg, pisket for å blande (til glasur)
  • *Finnes i italienske markeder, spesialbutikker og noen supermarkeder.
  • **Finnes i helsekostbutikker og noen spesialbutikker.

Fremgangsmåte

  1. 1Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 190°C. Legg et bakepapir på et stekebrett. Bland sopp og aprikoser i en middels stor bolle; hell over ¾ kopp varmt vann. La stå til sopp og aprikoser mykner og væsken er absorbert, ca. 15 minutter. Bland kulturmelk, havregryn og smør i en stor bolle. La stå til havregrynene mykner, ca. 15 minutter. Rør inn soppblandingen i havregrynsblandingen. Rør inn honning. Visp sammen begge melet, bakepulver, salt og natron i en annen stor bolle. Lag en fordypning i midten; tilsett havregrynsblandingen og rør til deigen samler seg, og bland gradvis inn de tørre ingrediensene. Vend deigen ut på arbeidsflaten og kna forsiktig, ca. 5 ganger. Form deigen til en runding på 18 cm. Overfør til bakepapiret. Skjær et kryss i midten av toppen på brødet. Pensle med eggeglaze. Stek brødet til en tester satt inn i midten kommer ut ren, ca. 1 time og 5 minutter. Overfør til en rist og avkjøl. (Kan lages 1 dag i forveien. Pakk brødet tett inn i folie og la det stå i romtemperatur.)
  2. 2Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 190°C. Legg et bakepapir på et stekebrett. Bland sopp og aprikoser i en middels stor bolle; hell over ¾ kopp varmt vann. La stå til sopp og aprikoser mykner og væsken er absorbert, ca. 15 minutter.
  3. 3Bland kulturmelk, havregryn og smør i en stor bolle. La stå til havregrynene mykner, ca. 15 minutter. Rør inn soppblandingen i havregrynsblandingen. Rør inn honning.
  4. 4Visp sammen begge melet, bakepulver, salt og natron i