Saltede sjokoladekarameller

Saltede sjokoladekarameller

Lær hvordan du lager deilige saltede sjokoladekarameller med myk midte og en perfekt balanse mellom søtt og salt. En enkel oppskrift for karamell-elskere.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 20
dessert

Ingredienser

  • Stor (33 x 46 cm) bakeplate med kant
  • Karamelltermometer
  • Varmebestandig slikkepott
  • Skjærebrett, dekket med bakepapir eller voksark
  • Voksrulleringspapir
  • 3 1/2 spiseskjeer (50 g) usaltet smør, pluss omtrent 1 teskje til å smøre bakeplaten
  • 1 3/4 kopper (350 g) sukker
  • 3 1/2 unser (100 g) usøtet mørk sjokolade, hakket i små biter (ca. 1/2 kopp)
  • 1 1/2 kopper (12 unser/375 g) kondensert melk
  • 2/3 kopp (160 g) tung (pisket) fløte
  • 3/4 kopp pluss 1 spiseskje (300 g) lys mais sirup
  • 1 spiseskje (20 g) grovt havsalt
  • Kokespray eller vegetabilsk olje

Fremgangsmåte

  1. 1Smør bakepapiret med 1 teskje smør, og sett det til side på en varmebestandig overflate.
  2. 2Bland sukker, sjokolade, kondensert melk og krem i en stor (6- til 8-liters) kjele eller gryte. Kok opp over middels høy varme, uten lokk og uten å røre.
  3. 3Når blandingen har kokt opp, sett inn sukkertermometeret. Tilsett mais sirup, og rør forsiktig med en varmebestandig slikkepott til alt er godt blandet. Skru ned varmen til middels-lav og kok, rør ofte og pass på å skrape bunnen av kjelen for å forhindre at blandingen brenner seg, til blandingen når 110°C (trådstadium), ca. 30 minutter.
  4. 4Tilsett 3 1/2 spiseskjeer smør, og kok karamellen under omrøring til den når 115°C (myk ball-stadium), i 15–20 minutter. Ta kjelen av varmen.
  5. 5Rør inn saltet, og sørg for å blande godt slik at det fordeles jevnt. Med ovnshansker på, hell forsiktig karamellen over det forberedte bakepapiret. La den avkjøle helt til den er fast å ta på, minst 3 timer, helst over natten. (Hvis det er fuktig, dekk karamellen med plastfolie til du kan kutte den og pakke den inn i vokspapir.)
  6. 6Lett spray en skarp kokkekniv med matlagingsspray, og før tuppen rundt kanten av bakepapiret for å løsne karamellen. Forsiktig vipp karamellen ut på det dekkede skjærebrettet, og skjær den i 2,5 cm store firkanter. Pakk bitene inn i vokspapir ved å vri det (for å lage små pølser, brett hver bit over seg selv, pakk vri-papiret rundt og rull den inn mot skjærebrettet, og vri endene av papiret for å lukke).
  7. 7Oppbevar karamellene i en lufttett beholder ved romtemperatur i opptil 4 uker; de holder seg i oppt