Grunnleggende paibunn
lær hvordan du lager en enkel og deilig paibunn. perfekt for kaker og paier, med enkle steg og tips for et perfekt resultat.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1 ½ kopp usaltet, ubleket hvetemel
- ½ teskje salt
- 12 spiseskjeer (1 ½ staver) kaldt usaltet smør, delt i spiseskje-størrelser
- ½ kopp kaldt fettstoff (for eksempel kortning)
- ¼ til ½ kopp iskaldt vann
Fremgangsmåte
- 1Bland mel og salt i en stor bolle. Tilsett smør og bland sammen med fingertuppene eller en paideigskutter til blandingen er veldig grov — på størrelse med erter. Deretter tilsetter du fettstoffet, og fortsetter å blande med fingertuppene. Blandingen skal fortsatt være veldig grov.
- 2Tilsett 4 spiseskjeer av vannet og bland godt sammen. Hvis deigen ikke holder sammen når du former den i hånden, tilsett litt mer vann. Ikke arbeid deigen for mye. Del deigen i to like deler og form hver del til tykke skiver. Pakk hver skive inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time eller over natten.
- 3Ta ut én deigskive fra kjøleskapet. Pakk den ut og kjevle den ut på en lett melet arbeidsflate eller mellom to ark med bakepapir til en sirkel på omtrent 1/8 tomme tykk og 2 tommer større enn paiformen. Arbeid raskt, ettersom deigen kan bli klebrig. Bruk en slikkepott for å løfte deigen, og brett den løst i to og deretter i fire. Overfør den forsiktig til paiformen, og plasser hjørnet av deigen i midten av formen. Åpne opp deigen og trykk den lett inntil formen for å få den til å passe. Hvis deigen revner, trykk den forsiktig sammen igjen. Trim deigen slik at det er en overheng på 1 tomme. Hvis du lager en enkel bunn, brett kanten under og pynt den dekorativt med en fløytekant.
- 4Gjenta kjevleprosessen for en toppdeig eller for en annen bunn. Diameteren på en toppdeig bør være 9 tommer for en 8-tommers pai og 10 tommer for en 9-tommers pai.
- 5Følg de individuelle oppskriftene for fyll og baking.