Søtpotetpai
Lær hvordan du lager en smakfull søtpotetpai med en enkel oppskrift. Perfekt dessert for høst og vinter. Enkel å lage og smakfull.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 65 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1 1/3 kopper hvetemel
- 1 spiseskje sukker
- 1/2 teskje salt
- 6 spiseskjeer kaldt usaltet smør, i små biter
- 2 spiseskjeer kaldt fast vegetabilsk fett, i små biter
- 3 spiseskjeer (eller mer) isvann
- 2 store røde søtpoteter (yam; 13/4 pund)
- 1 kopp (pakket) gyllenbrunt sukker
- 1 kopp kremfløte
- 3 store egg
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- 3/4 teskje malt kanel
- 1/4 teskje malt muskatnøtt
- 1/4 teskje salt
- 1 stort eggehvite, pisket til jevnt
Fremgangsmåte
- 1For paien: Bland mel, sukker og salt i en foodprocessor. Tilsett smør og kortreist; bruk av og på-bryting, og hakk inn til deigen ligner grovt mel. Drypp 3 spiseskjeer isvann over deigen. Kjør maskinen til det dannes fuktige klumper, og tilsett mer isvann, teskjevis, hvis deigen er tørr. Samle deigen til en ball; trykk den flatt til en skive. Pakk inn i plastfolie; la den hvile i kjøleskapet til den er fast, ca. 30 minutter. Kjevl ut deigen på en melet overflate til en 14-tommers runding. Overfør til en glassform på 23 cm i diameter. Brett inn overheng under. Pynt kantene dekorativt med en krønsj. (Deigen kan lages 2 dager i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet.)
- 2For fyllet: Stikk hull i potetene med en gaffel. Kok i mikrobølgeovn på høy effekt til de er møre, ca. 6 minutter på hver side. Kutt opp; avkjøl helt. Skrap ut potetkjøttet i en bolle; mos til glatt. Mål opp nok potetpuré til å fylle 1 1/2 kopper. Plasser risten i den nederste tredjedelen av ovnen; forvarm til 200°C (400°F). Ha puréen i en stor bolle. Visp inn brunt sukker og de neste 6 ingrediensene. Pensle paideigen med sammenvispet eggehvite. Hell fyllet i paideigen. Stek paien til fyllet er puffet opp rundt kantene og stivnet i midten, ca. 45 minutter. Overfør til en rist og avkjøl. (Kan lages 1 dag i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet.)
- 3For paideigen: Stikk hull i potetene med en gaffel. Kok i mikrobølgeovn på høy effekt til de er møre, ca. 6 minutter på hver side. Kutt opp; avkjøl helt. Sk