Brun smør sodabrød
Lær hvordan du lager en deilig soda bread med brun smør. En enkel oppskrift perfekt for frokost eller lunsj, med rike smørsmaker og sprø skorpe.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 55 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1/4 kopp usaltet smør (1/2 stang)
- 3 1/2 kopper hvetemel
- 1/2 kopp gammeldags havregryn
- 1 ss sukker
- 1 ss hakket fersk rosmarin
- 2 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 1 ts salt
- 3/4 ts malt svart pepper, pluss ekstra til topping
- 1 3/4 kopper kulturmelk
- 1 eggehvite, pisket for å blande
Fremgangsmåte
- 1Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 190°C. Rør smør i en tung liten kjele over middels varme til det er smeltet og har fått en gyllenbrun farge, ca. 3 minutter. Fjern fra varmen. Rør mel, havregryn, sukker, rosmarin, bakepulver, natron, salt og 3/4 teskje pepper i en stor bolle for å blande. Hell i kulturmelk og det smeltede, brune smøret over melblandingen; rør med en gaffel til melblandingen er fuktet. Hell deigen ut på en melet arbeidsflate. Elt forsiktig til deigen samler seg, ca. 7 ganger. Del i to. Form hver del til en ball; trykk hver ut til en 15 cm runding. Plasser rundingene på et ugredd bakepapirkledd stekebrett, med 13 cm mellomrom. Pensle toppene med sammenvispet eggehvite. Strø lett over med malt svart pepper. Bruk en liten skarp kniv til å skjære et kryss 1,3 cm dypt i toppen av hver deigrunde. Stek brødene til de er dyp gyllenbrune og en kakepinne satt inn i midten kommer ut ren, ca. 45 minutter. Avkjøl brødene på rist i minst 30 minutter. Server varme eller romtempererte.
- 2Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 190°C. Rør smør i en tung liten kjele over middels varme til det er smeltet og har fått en gyllenbrun farge, ca. 3 minutter. Fjern fra varmen.
- 3Rør mel, havregryn, sukker, rosmarin, bakepulver, natron, salt og 3/4 teskje pepper i en stor bolle for å blande. Hell i kulturmelk og det smeltede, brune smøret over melblandingen; rør med en gaffel til melblandingen er fuktet.
- 4Hell deigen ut på en melet arbeidsflate. Elt forsiktig til deigen samler seg, ca.