Sitronvinaigrette

Sitronvinaigrette

Lær hvordan du lager en enkel og smakfull lemon vinaigrette. Perfekt til salater og retter som trenger en frisk sitrussmak.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 10 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 2 kopper rapsolje
  • 2 store (2 x 1/2 tomme) strimler sitronskall (fra 1/2 middels stor sitron)
  • 10 kvister lemontimian, hele
  • 1 stilk sitrongress, fjern den seige ytterkanten og hakk de nederste 4 tommene grovt
  • 1/4 kopp ferskpresset sitronjuice (fra 1 1/2 middels store sitroner)
  • 1/2 teskje Dijon-sennep
  • 1/2 teskje havsalt
  • 1/4 teskje nykvernet svart pepper
  • 1/2 kopp ekstra jomfru olivenolje

Fremgangsmåte

  1. 1Lag sitronolje
  2. 2I en middels stor, tykkbunnet kjele, over veldig lav varme, bland olje, sitronzest, sitrontimian og sitrongress. Kok, uten lokk, til det begynner å dufte, omtrent 1 time. Ikke la oljen koke. Fjern fra varmen og avkjøl til romtemperatur. Sil gjennom en finmasket sil over en mellomstor varmebestandig beholder, og sett i kjøleskapet til avkjøling, ca. 1 time. (Oljen kan oppbevares i kjøleskapet, i lufttett beholder, i opptil 5 dager).
  3. 3Lag sitronvinaigrette
  4. 4I en middels stor bolle, visp sammen sitronsaft, sennep, salt og pepper. Rør sakte inn 1/4 kopp sitronolje, deretter olivenolje. (Vinaigretten kan lages opptil 3 timer i forveien, oppbevares dekket i kjøleskapet. Ta den ut av kjøleskapet og rør om før servering.)