Sitronvinaigrette
Lær hvordan du lager en enkel og smakfull lemon vinaigrette. Perfekt til salater og retter som trenger en frisk sitrussmak.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 10 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 2 kopper rapsolje
- 2 store (2 x 1/2 tomme) strimler sitronskall (fra 1/2 middels stor sitron)
- 10 kvister lemontimian, hele
- 1 stilk sitrongress, fjern den seige ytterkanten og hakk de nederste 4 tommene grovt
- 1/4 kopp ferskpresset sitronjuice (fra 1 1/2 middels store sitroner)
- 1/2 teskje Dijon-sennep
- 1/2 teskje havsalt
- 1/4 teskje nykvernet svart pepper
- 1/2 kopp ekstra jomfru olivenolje
Fremgangsmåte
- 1Lag sitronolje
- 2I en middels stor, tykkbunnet kjele, over veldig lav varme, bland olje, sitronzest, sitrontimian og sitrongress. Kok, uten lokk, til det begynner å dufte, omtrent 1 time. Ikke la oljen koke. Fjern fra varmen og avkjøl til romtemperatur. Sil gjennom en finmasket sil over en mellomstor varmebestandig beholder, og sett i kjøleskapet til avkjøling, ca. 1 time. (Oljen kan oppbevares i kjøleskapet, i lufttett beholder, i opptil 5 dager).
- 3Lag sitronvinaigrette
- 4I en middels stor bolle, visp sammen sitronsaft, sennep, salt og pepper. Rør sakte inn 1/4 kopp sitronolje, deretter olivenolje. (Vinaigretten kan lages opptil 3 timer i forveien, oppbevares dekket i kjøleskapet. Ta den ut av kjøleskapet og rør om før servering.)