Sjokoladestoutkake

Sjokoladestoutkake

Lær hvordan du lager en saftig sjokoladestoutkake med denne enkle oppskriften. Perfekt som dessert til helgen eller festlige anledninger.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk

Ingredienser

  • 1 stang (1/2 kopp) usaltet smør pluss 2 spiseskjeer smeltet smør
  • 1/2 kopp stout, for eksempel Mackeson eller Guinness (hell ølen sakte i målebegeret; ikke mål skummet)
  • 1/2 kopp myke, utpakkede plommer (6 oz), hakket
  • 100 g finkvalitets bittersøt sjokolade (ikke usøtet eller ekstra-bitter), hakket
  • 1 1/4 kop allsidig mel
  • 1/4 teskje natron
  • 1/4 teskje salt
  • 2 store egg
  • 1 kopp mørkebrunt sukker, utpakkede
  • 1 teskje vanilje
  • Spesialutstyr: en 20 x 7,5 cm ovnsfast ringform eller en 6-koppers form (bundtform)
  • Tilbehør: stout-vaniljesaus (Crème Anglaise)
  • Pynt: melis (konfekt-sukker)

Fremgangsmåte

  1. 1Sett ovnracket i midten og forvarm ovnen til 175°C. Pensle lett med smør i en ringform og la den avkjøle i 2 minutter, deretter smør igjen og la den avkjøle mens du lager røren. Kok opp øl i en liten kjele og tilsett svisker. Ta kjelen av varmen og la stå til det meste av væsken er absorbert. I mellomtiden, smelt sjokolade og resten av smøret sammen i en liten tykk kjele over lav varme, og rør kontinuerlig. Sikt sammen mel, natron og salt i en bolle. Pisk egg, brunt sukker og vanilje i en stor bolle med en elektrisk mikser på høy hastighet til det er tykt, ca. 2 minutter. Tilsett sjokoladeblandingen og pisk til akkurat blandet. Senk hastigheten til lav og tilsett melblandingen, og rør til det akkurat er blandet. Rør inn sviskeblandingen til det er godt blandet. Fordel røren i en ringform og stek til en trepinne satt inn i midten av kaken kommer ut ren, ca. 40–45 minutter. Avkjøl kaken i formen på en rist i 10 minutter, snu deretter ut av formen og avkjøl helt, minst 30 minutter.
  2. 2Sett ovnracket i midten og forvarm ovnen til 175°C. Pensle lett med smør i en ringform og la den avkjøle i 2 minutter, deretter smør igjen og la den avkjøle mens du lager røren.
  3. 3Kok opp øl i en liten kjele og tilsett svisker. Ta kjelen av varmen og la stå til det meste av væsken er absorbert.
  4. 4I mellomtiden, smelt sjokolade og resten av smøret sammen i en liten tykk kjele over lav varme, og rør kontinuerlig. Sikt sammen mel, natron og salt i en bolle.
  5. 5Pisk egg, brunt sukker og vanilje i en stor bolle med en elektrisk mikser på høy hastighet til det er tykt, ca. 2 minutter. Tilsett sjokoladebland