Naan

Naan

Lær hvordan du lager deilig naan hjemme. En enkel oppskrift på mykt og luftig indisk brød som passer til alle retter.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
bakeverk

Ingredienser

  • 1 ss smeltet ghee eller smør
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • 1/2 kopp (120 ml) varmt vann
  • 2 kopper (255 g) hvitt brødmel (se notat)
  • 1 kopp (130 g) allsidig mel, pluss mer til utbaking
  • 1 1/2 ts kosher salt med middels korn
  • 3/4 kopp (175 ml) naturell yoghurt av helmelk
  • Nigellafrø, valmuefrø, spisskummenfrø, sesamfrø eller hakket hvitløk (valgfritt)
  • Hakket fersk koriander til pynt

Fremgangsmåte

  1. 1Smør en stor bolle lett med ghee.
  2. 2I en liten bolle, rør ut gjæren og en klype av sukkeret i vannet.
  3. 3Sett til side i 3 til 5 minutter, da bør blanturen se skummende ut.
  4. 4Hvis den ikke gjør det, vent ett minutt til, og hvis den fortsatt er uten aktivitet, start på nytt med fersk gjær.
  5. 5I en bolle, visp sammen melet, saltet og resten av sukkeret.
  6. 6Lag en fordypning i midten av de tørre ingrediensene, som en liten vulkan.
  7. 7Visp inn yoghurten i gjærblandingen, og hell deretter gjær-vannblandingen i midten av de tørre ingrediensene (eller krateret, for å fortsette metaforen).
  8. 8Med en gaffel, før langsomt veggene i fordypningen inn i væsken litt etter litt, til all væsken er innarbeidet, men noe løst mel fortsatt er igjen.
  9. 9Vend hele bollen ut på en ren arbeidsflate.
  10. 10Elt deigen til den er en silkeaktig klump, i 5 til 8 minutter.
  11. 11Hvis deigen er for klissete til å håndtere underveis, dryss over mel.
  12. 12Plasser deigen i den ghee-smurte bollen og dekk med et fuktig, lofritt kjøkkenhåndkle for å hvile ved romtemperatur til den har doblet seg i størrelse, 3 til 4 timer.
  13. 13(På dette tidspunktet kan deigen dekkes med plastfolie og oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 dager. Ta den kalde deigen ut av kjøleskapet 30 minutter før bruk.)
  14. 14Forvarm ovnen til 200°F (95°C) med en ovnfast serveringsfat på risten plassert midt i ovnen.
  15. 15Vend deigen ut på en arbeidsflate.
  16. 16Del deigen i 8 like store deler.
  17. 17Form hver del til en stram ball ved å rulle mellom håndflaten og arbeidsflaten.
  18. 18Dekk til med håndkleet igjen og la deigen hvile, i minst 5 og opptil 10 minutter.
  19. 19Forvarm en stor støpejernsgryte eller non-stick panne