
Naan
Lær hvordan du lager deilig naan hjemme. En enkel oppskrift på mykt og luftig indisk brød som passer til alle retter.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
bakeverk
Ingredienser
- 1 ss smeltet ghee eller smør
- 1/2 ts tørrgjær
- 1 ts sukker
- 1/2 kopp (120 ml) varmt vann
- 2 kopper (255 g) hvitt brødmel (se notat)
- 1 kopp (130 g) allsidig mel, pluss mer til utbaking
- 1 1/2 ts kosher salt med middels korn
- 3/4 kopp (175 ml) naturell yoghurt av helmelk
- Nigellafrø, valmuefrø, spisskummenfrø, sesamfrø eller hakket hvitløk (valgfritt)
- Hakket fersk koriander til pynt
Fremgangsmåte
- 1Smør en stor bolle lett med ghee.
- 2I en liten bolle, rør ut gjæren og en klype av sukkeret i vannet.
- 3Sett til side i 3 til 5 minutter, da bør blanturen se skummende ut.
- 4Hvis den ikke gjør det, vent ett minutt til, og hvis den fortsatt er uten aktivitet, start på nytt med fersk gjær.
- 5I en bolle, visp sammen melet, saltet og resten av sukkeret.
- 6Lag en fordypning i midten av de tørre ingrediensene, som en liten vulkan.
- 7Visp inn yoghurten i gjærblandingen, og hell deretter gjær-vannblandingen i midten av de tørre ingrediensene (eller krateret, for å fortsette metaforen).
- 8Med en gaffel, før langsomt veggene i fordypningen inn i væsken litt etter litt, til all væsken er innarbeidet, men noe løst mel fortsatt er igjen.
- 9Vend hele bollen ut på en ren arbeidsflate.
- 10Elt deigen til den er en silkeaktig klump, i 5 til 8 minutter.
- 11Hvis deigen er for klissete til å håndtere underveis, dryss over mel.
- 12Plasser deigen i den ghee-smurte bollen og dekk med et fuktig, lofritt kjøkkenhåndkle for å hvile ved romtemperatur til den har doblet seg i størrelse, 3 til 4 timer.
- 13(På dette tidspunktet kan deigen dekkes med plastfolie og oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 dager. Ta den kalde deigen ut av kjøleskapet 30 minutter før bruk.)
- 14Forvarm ovnen til 200°F (95°C) med en ovnfast serveringsfat på risten plassert midt i ovnen.
- 15Vend deigen ut på en arbeidsflate.
- 16Del deigen i 8 like store deler.
- 17Form hver del til en stram ball ved å rulle mellom håndflaten og arbeidsflaten.
- 18Dekk til med håndkleet igjen og la deigen hvile, i minst 5 og opptil 10 minutter.
- 19Forvarm en stor støpejernsgryte eller non-stick panne