
Rosmarin, sitron og hvitløk lammebog med ovnsstekte poteter
oppskrift på saftig lammelår med urter, sitron og hvitløk, servert med ovnsstekte poteter – perfekt for en smakfull middag.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 135 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett
Ingredienser
- 1. 2 store sitroner, skallet av 1 avrevet i strimler med en grønnsaksskreller
- 1/4 kopp ferske rosmarinkvister
- 3 store hvitløksfedd
- 2 spiseskjeer olivenolje
- 2 teskjeer fersk sitronsaft
- 1/2 teskje salt
- en 3,2 kg lammelår (be om at kjøttkutteren fjerner bekkenbenet og binder lammelåret for enklere oppskjæring)
- 1,1 kg små røde poteter
- 3 spiseskjeer finhakket fersk gressløk
- Pynt: ferske rosmarinstilker og sitronbåter
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 175°C. Skjær av og kast det hvite laget (pith) fra den zested sitronen, og skjær av og kast både skall og pith fra den andre sitronen. I en kjele med kokende vann, blansjer sitronskallet i 1 minutt og sil det av i en dørslag. Skjær hver sitron på tvers i 6 skiver. I en liten matprosessor, bland rosmarin, hvitløk, sitronskall, 1 spiseskje olje, sitronsaft og salt til blandingen er finhakket. Med spissen av en liten skarp kniv, lag små snitt over hele lammet og gni inn rosmarin-blandingen i snittene. Legg sitronskivene midt i en stor stekeplate og plasser lammet oppå. Stek lammet midt i ovnen i 45 minutter. Del potetene i fire, og dekk dem med kaldt, saltet vann i en kjele, med vannet 2,5 cm over potetene. Kok opp vannet og kok potetene under lokk i 5 minutter. Sil av potetene i et dørslag, og vend dem i en bolle med den resterende spiseskjeen olje. Fordel potetene rundt lammet, og krydre med salt og pepper etter smak. Stek lammet og potetene i 55 minutter, og rør i potetene av og til, eller til en kjøtttermometer viser 60°C for medium-rare. Overfør lammet til et skjærebrett og la det hvile i 15 minutter. Øk temperaturen til 260°C (500°F), og stek potetene og sitronene i ett lag i 5–10 minutter til de er gylne. Bruk en hullsleiv til å overføre potetene og sitronene til en bolle, og vend dem med gressløk. Legg potetblandingen på et serveringsfat. Skjær lammet i tynne skiver på tvers av kjønn, og server med poteter, pyntet med rosmarin og sitronbåter.
- 2Forvarm ovnen til 175°C.