
Risotto med purre, shiitakesopp og trøfler
Lær hvordan du lager en smakfull risotto med purre, shiitake-sopp og trøfler. En elegant og enkel rett for spesielle anledninger eller hverdagsluxus.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 2 store sellerløk (bare den hvite og lysegrønne delen), delt i to og tynnt skåret på tvers (ca. 2 kopper)
- 3/4 kopp kremfløte
- 450 gram shiitakesopp, stilkene fjernet, skåret i skiver på ¼ til ⅓ tomme tykkelse
- 1 stor løk, delt i to og tynnt skåret på langs
- ¼ kopp (½ stang) smør, smeltet
- 1 spiseskje hvit trøffelolje
- 1 teskje finhakket fersk timian
- 4 spiseskjeer (½ stang) smør, delt
- 1 stor løk, hakket
- 1 ½ kopper arborioris eller medium-grain hvit ris
- ½ kopp tørr hvitvin
- 5 kopper (eller mer) varm grønnsaksbuljong
- ½ kopp revet Parmesanost
- 2 teskjeer shavet eller hakket svart trøffel (valgfritt)
- Hakket fersk persille
Fremgangsmåte
- 1For purre: Kok opp purre og fløte i en tykk, middels stor kjele. Skru ned varmen til middels og la det småkoke til purre er møre og fløten er tykk, rør ofte, ca. 15 minutter. Krydre med salt og pepper. FORHÅNDSLAG: Kan lages 1 dag i forveien. Dekk til og avkjøl. Varm opp igjen før servering.
- 2For purre: Kok opp purre og fløte i en tykk, middels stor kjele. Skru ned varmen til middels og la det småkoke til purre er møre og fløten er tykk, rør ofte, ca. 15 minutter. Krydre med salt og pepper. FORHÅNDSLAG: Kan lages 1 dag i forveien. Dekk til og avkjøl. Varm opp igjen før servering.
- 3For sopp: Forvarm ovnen til 200°C. Vend alle ingrediensene på en bakeplate med kant. Strø over salt og pepper. Stek til soppen er mør og lett brun rundt kantene, rør av og til, ca. 45 minutter. FORHÅNDSLAG: Kan lages 2 timer i forveien. La stå i romtemperatur.
- 4For sopp: Forvarm ovnen til 200°C. Vend alle ingrediensene på en bakeplate med kant. Strø over salt og pepper. Stek til soppen er mør og lett brun rundt kantene, rør av og til, ca. 45 minutter. FORHÅNDSLAG: Kan lages 2 timer i forveien. La stå i romtemperatur.
- 5For risotto: Smelt 2 ss smør i en tykk, stor kjele over middels varme. Tilsett løk og kok til den begynner å bli myk, ca. 5 minutter. Tilsett ris; rør i 1 minutt. Tilsett vin og rør til nesten all væske er absorbert, ca. 1 minutt. Tilsett 1 kopp varm kraft. La det småkoke til kraften nesten er absorbert, rør ofte, ca. 4 minutter. Tilsett mer kraft, 1 kopp om gangen, og



