Hele fyldte artisjokker braisert i hvitvin

Hele fyldte artisjokker braisert i hvitvin

Lær hvordan du lager deilige hele fylte artisjokker braisert i hvitvin. En smakfull forrett som imponerer gjestene dine.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 2 kopper (4 unser) finhakkede ferske brødsmuler fra et italiensk brød
  • 1/2 kopp (1 1/2 unser) finrevet Parmesan
  • 1 1/2 spiseskjeer finhakket hvitløk
  • 1/4 kopp finhakket fersk flatbladpersille
  • 1/4 kopp (1 1/4 unser) finhakket søt soppressata (tørket italiensk pølse)
  • 1 teskje finrevet frisk sitronzest, valgfritt
  • 1 teskje salt
  • 1/4 teskje svart pepper
  • 1/4 kopp olivenolje
  • 4 små (ca. 170–200 gram) artisjokker (bruk større artisjokker på 225–255 gram hvis du bruker en vanlig gryte)
  • 1 sitron, delt i to
  • 4 tynne skiver provolone
  • 1 1/2 kopper vann
  • 1/2 kopp tørr hvitvin
  • 1/4 kopp olivenolje
  • 1/2 kopp finhakket løk
  • 1 1/2 teskjeer finhakket hvitløk
  • 1/2 teskje salt
  • 1/4 teskje svart pepper
  • Spesialutstyr: en melonkuleutstikker; en trykkoker på 6 til 8 liter eller en bred, tung gryte på 4 til 6 liter med tett lokk

Fremgangsmåte

  1. 1Lag stuffing: Forvarm ovnen til 175 grader Celsius. Fordel brødsmuler i en lav bakeform og stek midt i ovnen til de er blekgull, ca. 10 minutter. La smulene avkjøles helt, før du blander dem med parmesan, hvitløk, persille, soppressata, sitrusskall hvis du bruker det, salt og pepper. Drypp olje over smulene og vend godt slik at det blir jevnt dekket.*
  2. 2Trim og fyll artisjokker: Kutt av stilkene på artisjokkene og kast dem. Kutt av den øverste 1/2 tomme av én artisjokk med en serrert kniv, og kutt deretter omtrent 1/2 tomme av alle gjenværende bladspisser med kjøkkensaks. Gni de kuttede bladene med en sitronhalvdel. Skil bladene litt fra hverandre med tommelen, og trekk ut de lilla bladene fra midten og nok av de gule bladene for å eksponere den hårete kjernen. Bruk en melonkuleutstikker til å skrape ut kjernen, og press litt sitronsaft inn i hulrommet.
  3. 3Trim de resterende artisjokkene på samme måte.
  4. 4Fyll hver artisjokk med omtrent 2 spiseskjeer stuffing i hulrommet, og start med bunnen av bladene. Spre bladene så mye som mulig uten å brekke dem, og bruk en teskje til å fylle hver bladspiss med ca. 1/2 teskje stuffing. Topp hver artisjokk med en skive provoloneost.
  5. 5Kok artisjokkene: Legg vann, vin, olje, løk, hvitløk, salt og pepper i en trykkoker (uten innsats) eller en kjele, og plasser de fylte artisjokkene i væsken i ett lag.
  6. 6Lukk trykkokeren med lokk og kok under høyt trykk i 10 minutter, i henhold til produsentens instruksjoner. Sett trykkokeren i vasken (ikke fjern lokket) og la det kjøle seg ned med kaldt vann til try