
Ovnsbakte lammeknoker med ovnsbakte tomater og ristet orzo
Lær hvordan du lager saftige ovnsbakte lammeknoker med smakfulle ovnsbakte tomater og sprø ristet orzo. En perfekt rett for kjøttelskere.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 170 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1 hvitløksfedd, delt i to på tvers
- 2 spiseskjeer olivenolje
- Salt og nykvernet svart pepper
- 3 spiseskjeer olivenolje
- Salt og nykvernet svart pepper
- 4 lammeknoker med bein
- 2 stilker selleri, grovhakket
- 2 gulrøtter, grovhakket
- 1 stor løk, grovhakket
- 1 kopp portvin
- 1 kopp rødvin
- 3 kopper kyllingkraft
- 4 kvister fersk timian
- 8 kvister fersk flatbladet persille, pluss fersk hakkede persilleblader til garnityr
- Ristet hvitløksfedd
- 3/4 pund orzo-pasta
- 2 spiseskjeer olivenolje
- 2 spiseskjeer usaltet smør, pluss 2 spiseskjeer kaldt usaltet smør
- 1 liten løk, finhakket
- 1/4 kopp finhakket fersk persille
- 1 kopp redusert lammereduceringsvæske (fra ovenfor)
- 4 plommetomater, skåret i to på langs
- 1 spiseskje olivenolje
- Salt og nykvernet svart pepper
Fremgangsmåte
- 1For de ovnsbakte hvitløkene:
- 2Forvarm ovnen til 175°C.
- 3Plasser hvitløksknutene i en liten ildfast form og drypp hver halvdel med olivenolje, krydre med salt og pepper. Dekk med folie og stek i 45 minutter til 1 time, eller til hvitløken er myk. La det avkjøle litt, og klem ut hvitløksfeddene i en liten bolle.
- 4For lammeknokene:
- 5Forvarm ovnen til 175°C.
- 6Varm opp oljen i en stor gryte med tykk bunn til den begynner å ryke. Krydre knokene med salt og pepper på begge sider, og brun dem godt på begge sider. Ta dem ut av gryten og legg dem på en tallerken.
- 7Fjern alt unntatt 2 ss fett fra gryten, og tilsett selleri, gulrøtter og løk. La det koke til det er karamellisert.
- 8Hell i portvin og rødvin, og kok til det nesten er helt redusert. Tilsett kyllingkraft, timian, persillekvister, lammeknokene, salt og pepper. Kok opp, dekk til, og sett gryten i ovnen. Stek i 1 ½ til 2 timer, eller til kjøttet er mørt.
- 9Ta lammeknokene ut av gryten og la dem hvile under aluminiumsfolie for å holde varmen. Sil kokevæsken over i en mellomstor kjele, og kast avfallsstoffene.
- 10Visp inn den ovnsbakte hvitløken, og kok opp på høy varme, og visp av og til til væsken er redusert til halvparten, ca. 12–15 minutter.
- 11Ta ut 1 kopp av væsken til bruk i orzoen, og fortsett å redusere resten av væsken til den er tykk som en glasur, igjen til halvparten.
- 12Server lammeknokene oppå orzoen, og hell den reduserte kokevæsken over, sammen med ovnsbakte tomater og hakket persille.
- 13For orzo-pastaen:
- 14Varm opp en middels stor non-stick panne på middels høy varme.
- 15Tilsett halvparten av orzoen og rør til den blir gyllenbrun.
- 16I en middels kjele, varm opp oljen og 2 ss smør på middels varme. Tilsett løk og kok til den er myk.
- 17Tilsett den rista orzoen og resten av orzoen, og stek i 1 minutt for å dekke pastaen med olje og løk.
- 18Kok opp 8 kopper vann eller kyllingkraft i en middels kjele (eller en blanding av kraft og vann). Tilsett den varme væsken til orzoen, én kopp om gangen, og rør kontinuerlig til væsken er absorbert og pastaen er al dente (du trenger kanskje ikke bruke alt vannet).
- 19Rør inn kaldt smør, en kopp av braising-væsken, hakket persille, salt og pepper etter smak, og kok i ytterligere 1 minutt.
- 20For de ovnsbakte tomatene:
- 21Vend tomatene i olivenolje, krydre med salt og pepper, og stek i en ovn på 100°C i 6 timer.
- 22Lag gjerne ekstra hvitløkshoder til pynt på tallerkenen, hvis ønskelig.