
Moussaka
lær hvordan du lager en klassisk moussaka med lag av aubergine, kjøttsaus og béchamelsaus. enkel oppskrift for hele familien.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 3 auberginer, skrelt og skåret i lengder på ca. 1/2 tomme tykke skiver
- salt
- 1/4 kopp olivenolje
- 1 spiseskje smør
- 450 gram magert kjøttdeig av storfe
- salt etter smak
- nykvernet svart pepper etter smak
- 2 løk, hakket
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1/4 teskje malt kanel
- 1/4 teskje malt muskatnøtt
- 1/2 teskje tørkede urter
- 2 spiseskjeer tørket persille
- 1 (ca. 225 gram) boks tomatsaus
- 1/2 kopp rødvin
- 1 egg, pisket
- 4 kopper melk
- 1/2 kopp smør
- 6 spiseskjeer hvetemel
- salt etter smak
- hvit pepper etter smak
- 1 1/2 kopper ferskrevet Parmesanost
- 1/4 teskje malt muskatnøtt
Fremgangsmåte
- 1Legg skivene av aubergine på tørkepapir, dryss lett med salt, og la dem hvile i 30 minutter for å trekke ut fuktigheten. Deretter varmer du opp olivenoljen i en stekepanne over høy varme. Stek auberginen raskt til den er brunet. Sett til side på tørkepapir for å renne av.
- 2I en stor stekepanne over middels varme smelter du smøret og tilsetter kjøttdeigen, salt og pepper etter smak, løk og hvitløk. Når kjøttet er brunet, dryss over kanel, muskatnøtt, urter og persille. Hell i tomatsausen og vinen, og rør godt. La det småkoke i 20 minutter. La det avkjøle, og rør inn det piskede egget.
- 3For å lage béchamelsausen, begynner du med å varme opp melken i en kjele. Smelt smøret i en stor stekepanne over middels varme. Visp inn melet til det blir glatt. Senk varmen, og hell gradvis den varme melken i, mens du visper kontinuerlig til sausen tykner. Krydre med salt og hvit pepper.
- 4Legg en lag med aubergineskiver i en smurt ildfast form på 23x33 cm. Dekk auberginen med hele kjøttblandingen, og dryss deretter ½ kopp parmesanost over kjøttet. Legg på et nytt lag med aubergine, og dryss ytterligere ½ kopp ost på toppen. Hell béchamelsausen over, og dryss med muskatnøtt. Strø resten av osten over.
- 5Stek i 1 time ved 175 grader Celsius (350 grader Fahrenheit).