Gravlaks
Lær hvordan du lager gravlaks, en klassisk norsk rett med marinert laks. Perfekt til festbord eller som pålegg. Enkel oppskrift for nybegynnere og erfarne.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 20 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1,0 kg laksefilet, bein fjernet
- 4 ss grovt havsalt
- 3 ss lys brunt sukker
- 1 ss pepper
- 1 bunt fersk dill, hakket
- 3 ss vodka
Fremgangsmåte
- 1Dekk en glassform med plastfolie. Del laksen i to på langs, og legg den ene halvdelen i formen med skinnsiden ned. Bland sammen salt, brunt sukker og pepper. Strø halvparten av blandingen over laksen i formen, dekk med hakket dill, og hell vodka over hele blandingen.
- 2Strø resten av salt- og sukkerblandingen over den andre halvdelen av laksen. Legg den over den første, med skinnsiden opp. Brett plastfolien tett rundt hele laksen. Legg et skjærebrett over fisken og vekt den ned med en tung gjenstand.
- 3Oppbevar fisken i kjøleskapet i 24 til 36 timer, og snu den hver 12. time. For å servere, skill filetene fra hverandre, og børst forsiktig av salt, sukker og dill. Skjær i veldig tynne skiver med en skarp kniv.