
BA's beste gulrotkake
Lær å lage den perfekte gulrotkaken med denne enkle oppskriften fra ba. Perfekt til kaker, kaffebesøk og festlige anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- Non-stick vegetabilsk spray
- ½ kopp gylne rosiner (valgfritt)
- 3 spiseskjeer mørk rom (valgfritt)
- 1 kopp hakkede valnøtter
- 450 gram gulrøtter, skrellet og grovt revet
- 1 kopp kulturmelk, romtemperert
- 2 ½ kopper hvetemel
- 2 teskjeer malt kanel
- 2 teskjeer malt ingefær
- ½ teskje nyrevet muskatnøtt
- 2 teskjeer bakepulver
- 1 ½ teskjeer kosher salt
- ¾ teskje natron
- 4 store egg, romtempererte
- 1 kopp sukker
- ¾ kopp (pakket) mørkebrunt sukker
- 2 teskjeer vaniljeekstrakt
- ¾ kopp vegetabilsk olje
- 340 gram kremost, romtemperert
- 1 ½ stikk smør (usaltet), romtemperert
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- Rikelig med kosher salt
- 4 kopper melis
- Syltede gulrotbiter
Fremgangsmåte
- 1Lag kaken: Forvarm ovnen til 175°C. Lett smør en eller to 23 cm store kakeformer med non-stick spray. Legg bakepapir i bunnen av formene og spray lett med non-stick spray. Hvis du bruker rosiner og rom, varm opp sammen i en liten kjele på lav varme i ca. 2 minutter, til det er varmt. Ta av varmen og la det stå til væsken er absorbert og rosiner er blitt plump, ca. 15–20 minutter. I mellomtiden rister du valnøtter på en bakeplate med kant, og vender dem en gang, til de er gyldne, ca. 8–10 minutter; la dem avkjøle. Bland gulrøtter og kulturmelk i en middels stor bolle. Visp mel, kanel, ingefær, muskat, bakepulver, salt og natron i en stor bolle. Bruk en elektrisk mikser på høy hastighet og pisk egg, sukker, brunt sukker og vaniljeekstrakt til det er lyst og tykt, ca. 4 minutter. Senk hastigheten til middels-lav og tilsett gradvis olje i en tynn stråle. Tilsett de tørre ingrediensene i tre omganger, vekselvis med gulrotblandingen i to omganger, begynn og avslutt med de tørre ingrediensene; bland til jevnt. Vend inn rosiner, hvis du bruker, og valnøtter med en slikkepott. Hell røren i de forberedte formene. Stek kakene, og vipp formene halvveis under steketiden, til en kakepinne kommer ut ren når den settes inn i midten, ca. 35–45 minutter. Overfør formene til en avkjølingsrist og la kakene avkjøle i 10 minutter. Bruk en kniv til å løsne sidene av kakene og snu dem opp ned på risten; fjern bakepapiret. La kakene avkjøle helt.
- 2Forvarm ovnen til 175°C. Lett smør to 23 cm store kakeformer med non-stick spray. Legg bakepapir i bunnen av formene og spray lett med non-stick spray. Hvis du bruker rosiner og rom, varm opp sammen i en liten kjele på lav varme i ca. 2 minutter, til det er varmt. Ta av varmen og la det stå til væsken er absorbert og rosiner er blitt plump, ca. 15–20 minutter.
- 3I mellomtiden rister du valnøtter på en bakeplate med kant, og vender dem en gang, til de er gyldne, ca. 8–10 minutter; la dem avkjøle. Bland gulrøtter og kulturmelk i en middels stor bolle.
- 4Visp mel, kanel, ingefær, muskat, bakepulver, salt og natron i en stor bolle. Bruk en elektrisk mikser på høy hastighet og pisk egg, sukker, brunt sukker og vaniljeekstrakt til det er lyst og tykt, ca. 4 minutter. Senk hastigheten til middels-lav og tilsett gradvis olje i en tynn stråle. Tilsett de tørre ingrediensene i tre omganger, vekselvis med gulrotblandingen i to omganger, begynn og avslutt med de tørre ingrediensene; bland til jevnt. Vend inn rosiner, hvis du bruker, og valnøtter med en slikkepott. Hell røren i de forberedte formene.
- 5Stek kakene, og vipp formene halvveis under steketiden, til en kakepinne kommer ut ren når den settes inn i midten, ca. 35–45 minutter. Overfør formene til en avkjølingsrist og la kakene avkjøle i 10 minutter. Bruk en kniv til å løsne sidene av kakene og snu dem opp ned på risten; fjern bakepapiret. La kakene avkjøle helt.
- 6Lag glasuren: Bruk en elektrisk mikser på høy hastighet og pisk kremost og smør i en middels stor bolle til det er glatt, ca. 1 minutt. Pisk inn vaniljeekstrakt og salt. Senk hastigheten til lav og tilsett gradvis melis. Øk hastigheten til høy og pisk glasuren til den er lys og luftig, ca. 2 minutter.
- 7(Denne punktet er en gjentakelse av punkt 6 og kan utelates.)
- 8Monter kaken: Plasser én kake med den buede siden ned på et serveringsfat. Fordel ¾ kopp glasur jevnt over toppen. Legg den andre kaken med den buede siden ned oppå. Fordel resten av glasuren (1 ¼ kopp) over toppen og sidene av kaken, og sett den i kjøleskapet i 30 minutter for å la glasuren sette seg. Fordel resten av glasuren over toppen og sidene, og lag dekorative sirkler. Pynt eventuelt med kandiserte gulrotkiler.
- 9Plasser én kake med den buede siden ned på et serveringsfat. Fordel ¾ kopp glasur jevnt over toppen. Legg den andre kaken med den buede siden ned oppå. Fordel resten av glasuren (1 ¼ kopp) over toppen og sidene av kaken, og sett den i kjøleskapet i 30 minutter for å la glasuren sette seg. Fordel resten av glasuren over toppen og sidene, og lag dekorative sirkler. Pynt eventuelt med kandiserte gulrotkiler.