Sveitsisk bladbunad med pølsestuffing
oppskrift på sprø spekeposer fylt med saftig pølse og frisk grønnkål, perfekt som forrett eller småretter
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 5 kopper terte, i terninger (1 tomme store biter) av daggammelt brød (fra en baguette eller landbrød)
- 2 kopper hel melk
- 2 store purre, ytterblad fjernet og skåret på langs i 25 strimler (12 x 1/4 tommer), deretter hakket resten av den hvite og lysegrønne delen (2 kopper)
- 4 1/2 spiseskjeer ekstra virgin olivenolje
- 450 gram pølse uten innmat (søt italiensk eller frokostpølse)
- 900 gram store grønne sveitsiskkålblader, stilkene trimmet slik at de er flush med bladene, deretter finhakket, mens bladene forblir hele
- 1/2 teskje salt
- 1/2 teskje svart pepper
- 2 store egg, lett pisket
- 1/2 kopp redusert natrium kyllingkraft
Fremgangsmåte
- 1Lag fyllet: Bløt opp brødterningene i melk i en stor bolle til de er myke, ca. 20 til 30 minutter. Klem ut melken og kast den, deretter smul brødet i bollen. Vask hakket purre godt i en bolle med kaldt vann, rør rundt for å løsne eventuell jord, løft ut og overfør til en sil for å renne av. Varm opp 1 ss olje i en 30 cm tykkbunnet stekepanne over moderat høy varme til den er varm, men ikke røykende. Smul ut pølse i pannen og brun, del opp klumper med en gaffel, ca. 3 minutter. Overfør pølsen med en hullsleiv til bollen med brødet. Tilsett 2 ss olje i pannen, og sautér hakket purre, stengler av savoykål, 1/4 ts salt og 1/4 ts pepper, rør ofte, til grønnsakene er møre og akkurat begynner å bli brune, 10-15 minutter. Rør grønnsakene inn i brødblandingen, og la det avkjøle til det er lunt, ca. 15 minutter. Rør inn resten av 1/4 ts salt og 1/4 ts pepper i eggene, og bland deretter eggene inn i brødblandingen.
- 2Lag purre- og savoykålstrimler: Vask purre i strimler, deretter blansjeres i en stor kjele med kokende, saltet vann, uten lokk, i 2 minutter. Overfør med tang til en bolle med isvann for å avkjøle. Overfør til en sil og la renne av, deretter tørk forsiktig med kjøkkenpapir. Blansjer savoykålbladene i vann til de akkurat begynner å visne, ca. 30 sekunder, og overfør med hullsleiv til isvann for å avkjøle. La vannet renne av i en sil.
- 3Lag poser: Sett ovnracket i midten og forvarm ovnen til 175°C (350°F). Legg et savoykålblad på en arbeidsflate, bruk mindre blader til å tette eventuelle hull om nødvendig. Bladets størrelse bør være ca. 20 x 13 cm (hvis det er mindre, overlapp flere små blader for å danne en større pakke; det gjør ingenting om den er større enn 20 x 13 cm). Fordel 1/4 kopp fyllet i midten, og samle deretter kålen over fyllet for å danne en pose, og knyt den igjen med en purreløkstrimmel (du har ekstra strimler i tilfelle noen ryker). Gjør 19 flere poser på samme måte. Smør en gratinering- eller annen liten ildfast form på ca. 3 liter. Sett posene oppreist i formen og drypp over resten av 1 1/2 ss olje. Tilsett buljong i formen, og dekk posene med et ark med voks- eller bakepapir, og dekk løst med folie. Stek posene til fyllet er gjennomvarmt og egget har stivnet (del en for å sjekke bunnen), ca. 35-40 minutter.