
Prosecco-ristet kalkun med sitron og timian
Prøv denne deilige oppskriften på prosecco-rostet kalkun med frisk sitron og aromatisk timian for en elegant middagsopplevelse.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 140 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 12- til 14-punds kalkun, tint hvis den er frossen
- Kosher-salt og nykvernet pepper
- 1/2 løk, delt i fire
- 1/2 fennikel, trimmet og skåret i biter
- 1 eple, skåret i biter
- 3 kvister timian, pluss 1 spiseskje hakkede blader
- 1 sitron, revet skall, delt i to
- 1 1/2 staver (12 spiseskjeer) usaltet smør
- 1 flaske tørr prosecco eller champagne (750 ml)
- 3 spiseskjeer hakkede friske urter (som estragon, gressløk og/eller persille), til sausen
Fremgangsmåte
- 1Plasser en ovnrack i laveste posisjon (fjern de andre rakkene); forvarm ovnen til 175 grader Celsius. Fjern nakke og innmat fra kalkunen og sett til side til sausen. Tørk kalkunen godt med kjøkkenpapir og gni den innvendig og utvendig med 2 spiseskjeer salt og pepper hver. Fyll hulrommet med løk, fennikel, eple, timianstilker og sitronhalvdelene. Bind sammen bena med kjøkkenhyssing. Sett kalkunen på en rist i en stor stekepanne og brett vingene under kroppen. La den stå i romtemperatur mens du lager sitron-timian-smør.
- 2Smelt smøret i en liten kjele på lav varme; visp inn sitronzest og hakket timian. La det avkjøle litt, og pensle deretter hele kalkunen med blandingen. Sett kalkunen inn i ovnen og stek i 1 time. I mellomtiden kan du lage sausen (bruk 1/2 kopp prosecco i stedet for hvitvin i sausen).
- 3Etter at kalkunen har stekt i 1 time, hell resten av proseccoen over kalkunen (ca. 2 1/2 kopper). Fortsett å steke, og pensle med stekesjyen hver 30. minutt, til skinnet er gyllent og et steketermometer som settes inn i låret viser 75 grader Celsius, ca. 1 1/2 til 2 timer til.
- 4Overfør kalkunen til et skjærebrett og la den hvile i 30 minutter før du skjærer den opp; spar stekesjyen til sausen. Rør inn urtene i den ferdige sausen.
- 5Fotograf: Ryan Dausch