Klassisk kalkunsaus

Klassisk kalkunsaus

Lær hvordan du lager en klassisk kalkunsaus perfekt for høytider eller hverdagsmiddager. Enkel oppskrift med rike smaker og gode tips.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 1. 2 spiseskjeer usaltet smør
  • 2. 1 middels stor løk eller purre, eller 2 sjalottløk, skivet
  • 3. Hals og innmat fra kalkunen din (kast leveren)
  • 4. 8 kopper kyllingbuljong med lavt natriuminnhold
  • 5. 3 kvister timian, persille, rosmarin og/eller salvie
  • 6. 1 laurbærblad
  • 7. Kalkunsaft fra stekepannen
  • 8. 1/2 kopp hvetemel
  • 9. En dash Worcestershire-saus
  • 10. Kosher-salt og nykvernet pepper
  • 11. 2 spiseskjeer kaldt smør med smak, oppskrift følger (valgfritt)

Fremgangsmåte

  1. 11. Når kalkunen din er i ovnen, starter du kraften: Smelt smøret i en stor kjele over middels lav varme. Tilsett løk og kalkunhals og innmat; kok under omrøring til innmaten er brunet, ca. 15 minutter. Tilsett kyllingkraft, urtekvister og laurbærblad; dekk til og la det småkoke mens kalkunen stekes, ca. 2 timer. Sil av kraften og hold den varm; reserver hals og innmat, hvis ønskelig.
  2. 22. Når kalkunen er ferdig, overfør den til et skjærebrett og hell alle stekepartiklene i et fettavskiller-kopp. Tilsett 1/2 kopp av den ferdige kraften i stekepannen og skrap opp de brune bitene med en tresleiv. (Hvis bitene sitter fast, sett pannen over svak varme for å løsne dem.) Tilsett bitene og væsken i fettavskiller-koppen.
  3. 33. La fettet stige til toppen av fettavskiller-koppen, og skje av 1/2 kopp fett. Overfør dette til en stor kjele over middels varme. Lag en jevning: Strø melet i pannen og kok under konstant omrøring med en tresleiv til melet blir lett brunt, ca. 4 minutter.
  4. 44. Tilsett gradvis den varme kraften i jevningen, mens du visper kontinuerlig for å unngå klumper. Kok opp, og skru deretter ned varmen til middels lav. Hell de mørke stekejuicene fra fettavskiller-koppen i sausen, og kast eventuelt gjenværende fett. Hvis ønskelig, hakk innmaten og riv kjøttet fra halsen; tilsett i sausen. La det småkoke, og visp av og til, til sausen tykner, ca. 10 minutter. Tilsett Worcestershire-saus og smak til med salt og pepper. Rør inn det smakstilsettelser smøret, hvis ønskelig.
  5. 55. Begynn med kald kremfløte og pisk på høy hastighet.
  6. 66. Etter ca. 3 minutter vil du ha pisket krem; fortsett å piske.
  7. 77. Etter ytterligere ca. 6 minutter vil smøret klumpe seg og skille seg fra væsken. Sil det og pakk smøret inn i osteklede, og klem ut væsken.
  8. 88. Tips: For å lage perfekte runde former, form det smakstilsettelser smøret til en logg med bakepapir; pakk inn og avkjøl, og skjær i skiver.
  9. 99. Gresskar
  10. 1010. Mos 1/4 kopp hermetisk rent gresskar, 1 stang mykt smør, 1/4 teskje appelsinskall, 1/2 teskje sukker og gresskar-krydder, samt en klype salt.
  11. 1111. Krydret tranebær
  12. 1212. La 1/2 kopp tranebær småkoke med 1 ss vann, 1/4 kopp sukker, 1 skive sitronskall, 1 kanelstang og 1 nellik i 6–8 minutter. Kast sitronskallet, kanelstangen og nellikene; la det avkjøle. Kjør det i en food processor sammen med 1 stang mykt smør og en klype salt.
  13. 1313. Bourbon-rosiner
  14. 1414. Mikrobølgeovn 1/2 kopp rosiner med 1 ss bourbon, dekket, i 45 sekunder; la det avkjøle. Kjør det i en food processor sammen med 1 stang mykt smør, 1 ss hakket gressløk og en klype salt.
  15. 1515. Salvie-brunt smør
  16. 1616. Smelt 1 stang smør over middels varme og kok til det blir brunt. Tilsett 1/4 kopp salvie og stek i 30 sekunder; la det renne av på kjøkkenpapir, og hakk det deretter. La det brune smøret avkjøle; mos det sammen med 1 stang mykt smør, salvien og en klype salt.