
Søtpotet-semifreddo
Lær hvordan du lager en smakfull og kremet sweet potato semifreddo. Perfekt dessert for sommerens avslutning eller høstens feiringer.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 20 minutter
Porsjoner: 6
dessert
Ingredienser
- 1 stor søtpotet (ca. 450 gram), vasket
- 2 spiseskjeer Grand Marnier eller annen appelsinlikør
- 1 kopp kremfløte, godt avkjølt
- 1 kopp sukker
- 1 spiseskje lys mais sirup
- 5 store eggehviter, romtempererte
- Bitttersjokoladesaus (se under)
- 3/4 kopp kremfløte
- 2 spiseskjeer lys mais sirup
- 1/2 pund bittersøt sjokolade, finhakket
- 1 unse usøtet sjokolade, finhakket
- 2 spiseskjeer bourbon (eller 2 spiseskjeer vaniljeekstrakt)
- Grovt salt
Fremgangsmåte
- 1Varm opp ovnen til 200 grader Celsius.
- 2Prikk poteten over hele med tuppen av en kniv eller en gaffel, legg den på et dobbelt lag aluminiumsfolie, og stek den i 1 time og 45 minutter. Ja, det er lenge, men du vil at poteten skal karamellisere ordentlig. Saft vil boble ut av prikkene og koke til en mørk karamell, og kjøttet vil bli kremaktig og søtt.
- 3Sett poteten på en rist til den er avkjølt nok til å håndteres, skrell den, og legg kjøttet i en liten bolle. Skrap av eventuelt karamellisert kjøtt fra skallet og ha det i bollen. Ha i Grand Marnier og mos poteten med en gaffel til den er jevn.
- 4Pisk kremfløten til den danner myke topper, dekk den til, og sett den i kjøleskapet.
- 5Ha sukkeret i en liten, dyp kjele (med en hellekanne hvis du har). Drypp sirupen over sukkeret, og hell deretter i 1/3 kopp kaldt vann. Bruk fingeren til å lage et X i sukkeret (dette sørger for at alt blir fuktet), og kok opp på middels lav varme. Når sirupen koker, øk varmen til middels, sett et sukkertermometer i kjelen, og begynn å piske eggehvitene i en stor bolle med en elektrisk mikser på middels hastighet.
- 6Når eggehvitene har nådd myk topp, skal sirupen være på 240 grader. Øk hastigheten til middels høy og hell forsiktig sirupen i eggehvitene. Pass på å ikke brenne deg. Øk deretter hastigheten til høy, og fortsett å piske til bollen er avkjølt, ca. 4–5 minutter. Du vil ha en veldig tykk marengs.
- 7Overfør marengsen til en større bolle og vend inn den søte poteten grundig. Gi kremen et par runder med vispen, og vend den inn i marengsen. Fordel blandingen i en 3-liters aluminiums souffleform eller i individuelle former. Pakk først inn med plastfolie, deretter med aluminiumsfolie, og frys i minst 3 timer.
- 8Server med en mugge sjokoladesaus.
- 9Kok opp krem og mais sirup i en kjele. Slå av varmen. Tilsett sjokoladen og rist kjelen slik at all sjokoladen blir dekket av krem. La det stå i noen minutter for å smelte sjokoladen, og rør deretter til det er jevnt. Tilsett bourbon og en klype salt. Sausen skal være varm, så varm den opp igjen i vannbad hvis den kjøler seg ned før desserten, eller hvis du har oppbevart den i den allestedsnærværende dekkede beholderen i kjøleskapet.