Haggis

Haggis

lær hvordan du lager autentisk haggis med vår enkle oppskrift. perfekt for festlige anledninger eller som en smakfull hovedrett.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 120 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • Salt og nykvernet svart pepper
  • 2 pund lammetunge
  • 2 pund lammehjerte
  • 2 pund lammelunge
  • 3 store gule løk
  • 1 pund storfefett (ekte fett skal være flakete i stedet for en tett blokk)
  • 5 kopper havregryn
  • 5 spiseskjeer tørket spisskummen
  • 5 spiseskjeer tørket paprika
  • 5 spiseskjeer tørket rosmarin
  • 5 spiseskjeer tørket timian
  • 2 spiseskjeer cayennepepper

Fremgangsmåte

  1. 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
  2. 2For de våte ingrediensene: Fjern bein, fett og sener fra lammelungen og kutt den i håndterbare 2,5 cm (1 tomme) terninger. Fjern eventuelt fett, sener og ventrikler fra lammelungen og kutt den i håndterbare 2,5 cm (1 tomme) terninger. Fjern fett og sener fra leveren og kutt den i håndterbare 2,5 cm (1 tomme) terninger.
  3. 3Skrell løken og hakk den i 2,5 cm (1 tomme) biter.
  4. 4Skill ut fett og sener fra suet og finhakk fettet, kast senerne.
  5. 5Legg den hakkede tungen og hjertet i en stor kjele. Dekk med vann med 10 cm (4 tommer) overløp, kok opp på høy varme og la det småkoke i 30 minutter. Tilsett leveren og la det småkoke i ytterligere 20 minutter. Tilsett den hakkede løken og la det småkoke i ytterligere 10 minutter.
  6. 6Sil av og sett til side 4 kopper av kokevæsken (innmatkraft) fra kjelen før du heller innholdet i en sil. Returner den varme innmat- og løkblandingen til kjelen og rør inn det finhakkede suetet.
  7. 7Kjør blandingen i en håndmixer eller med en elektrisk stavmikser til den er finhakket.
  8. 8For de tørre ingrediensene: Forvarm ovnen til 260°C (500°F). Spre havregrynene på et stekebrett og stek til de er gylne, rør jevnlig, ca. 10 minutter. Skru ned ovnen til 180°C (350°F).
  9. 9Hell havregrynene i en stor beholder og tilsett spisskummen, paprika, rosmarin, timian, cayennepepper, litt salt og svart pepper.
  10. 10Bland den finhakkede innmat- og løkblandingen inn i de tørre ingrediensene og bland godt med hendene. Tilsett nok av den reserverte innmatkraften til å binde blandingen sammen. Den skal føles som en våt kjøttbolle, men fortsatt kunne formes når du trykker den sammen.
  11. 11Test kryddernivået ved å steke en liten bit og smake. Juster krydder og salt etter eget ønske.
  12. 12Når krydderet er riktig, legg fyllet i en ovnsfast form som er stor nok til å romme all blandingen, dekk med aluminiumsfolie og stek i 2 timer for å la smakene blande seg og suetet fordele seg jevnt i blandingen.
  13. 13For servering: For en tradisjonell haggis-middag, server med "neeps" (kålrot), "tatties" (poteter) og en generøs enkel-maltswhisky.
  14. 14For en fish and chips-restaurant: Form en ball av haggis, vend den i krydret mel, dypp i ølbatter og stek i rapsolje ved 190°C (375°F) til den er gyllenbrun, ca. 5 minutter.