
Klassisk stekt kalkun
Lær hvordan du lager en klassisk roast turkey som er saftig og perfekt til høytiden. En enkel oppskrift for en minnerik julemiddag eller festmåltid.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 210 minutter
Porsjoner: 8
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1. 1 12- til 14-punds kalkun (tintet hvis frossen)
- 2. Kosher salt og nykvernet pepper
- 3. 1 løk, delt i fire
- 4. 1 gulrot, skåret i biter
- 5. 1 stilk selleri, skåret i biter
- 6. 3 kvister salvie, pluss 1 spiseskje hakkede blader
- 7. 3 kvister timian, pluss 1 spiseskje hakkede blader
- 8. 1 1/2 stang (12 spiseskjeer) usaltet smør
- 9. 2 teskjeer paprika
- 10. Klassisk saus, oppskrift følger
- 11. 10 spiseskjeer usaltet smør, pluss mer etter behov
- 12. Kalkunnakke og innmat (lever kastes)
- 13. 1 løk, delt i fire
- 14. 1 gulrot, hakket
- 15. 1 stilk selleri, hakket
- 16. 3 kvister timian
- 17. 2 laurbærblader
- 18. 1/2 kopp tørr hvitvin
- 19. 8 kopper lavsaltet kylling- eller kalkunbuljong, pluss mer etter behov
- 20. 3/4 kopp hvetemel
- 21. Kalkunfett fra stekepannen
- 22. Kosher salt og nykvernet pepper
Fremgangsmåte
- 1La kalkunen hvile ved romtemperatur i 30 minutter. Plasser en ovnsrist i den laveste posisjonen (fjern de andre ristin); forvarm ovnen til 175 °C.
- 2Fjern nakken og innmatene fra kalkunen og sett til side til sausen. Tørk kalkunen grundig med kjøkkenpapir og gni den innvendig og utvendig med salt og pepper. Fyll hulrommet med løk, gulrot, selleri, samt salvie- og timiankvister. Bind bena sammen med kjøkkenhyssing. Sett kalkunen på en rist i en stor stekepanne og legg vingene under kroppen.
- 3Smelt smøret i en liten kjele over lav varme; visp inn paprika, hakket salvie og timian. La paprika-smøret avkjøles litt, før du pensler det over hele kalkunen. Sett kalkunen inn i ovnen og stek i 1 time. I mellomtiden lager du klassisk saus.
- 4Etter én time, pensle kalkunen med stekefettet. Fortsett å steke, og pensle hver halvtime, til skinnet er gyllent og en steketermometer satt inn i låret viser 74 °C, omtrent 2 timer til.
- 5Flytt kalkunen over på et skjærebrett og la den hvile i 30 minutter før utbening; spar stekefettet til sausen.
- 6Lag kraften: Smelt 2 ss smør i en stor kjele over middels varme. Tilsett kalkunnakken og innmatene; kok under omrøring til de er godt brune, ca. 5 minutter. Tilsett løk, gulrot, selleri, timian og laurbærblad; rør om for å dekke grønnsakene. Hell i vinen og kok opp, og skrap opp eventuelle brune biter fra bunnen av kjelen. La det koke til det er redusert til halvparten, ca. 2–3 minutter. Tilsett buljongen, skru ned varmen og la det småkoke i ca. 1 time. Sil kraften gjennom et fintmasket dørslag over en målebøtte; sett kjelen til side. Du skal ha ca. 1,5 liter kraft – tilsett mer buljong hvis det er for lite.
- 7Smelt de resterende 8 ss smør i den reserverte kjelen over middels varme. Rør inn mel og visp til det er glatt og bobler, ca. 2 minutter. Rør gradvis inn de 7 koppene med kraft; la det småkoke og rør av og til, til sausen tykner, ca. 10 minutter. Sett til side til kalkunen er ferdig.
- 8Hell kalkunens stekefett i en fettseparator og la det stå til fettet legger seg øverst. Kast fettet (eller bruk det til stuffing). Visp det fettfrie stekefettet inn i sausen; smak til med salt og pepper. Varm opp igjen før servering.