
Karamell-eplecheesecake
Lær hvordan du lager en deilig karamell eple ostekake. Denne oppskriften kombinerer søte epler, karamell og kremet ost for en perfekt dessert.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 8 hele grahamkjeks
- 2. 1 kopp lett ristet valnøtt, delt
- 3. 2 spiseskjeer lyst brunt sukker
- 4. 5 spiseskjeer usaltet smør, smeltet
- 5. 1/2 kopp pluss 2 spiseskjeer granulert sukker, delt
- 6. 1 spiseskje appelsinskall
- 7. 3 (225 grams) pakker kremost, romtemperert (anbefalt: Philadelphia)
- 8. 1/2 kopp pluss 2 spiseskjeer pakket lyst muscovadosukker
- 9. 4 store egg, romtempererte
- 10. 1 stor vaniljestang, frø skrapet ut
- 11. 1 teskje ren vaniljeekstrakt
- 12. 1/2 teskje salt
- 13. 1/2 kopp kremfløte
- 14. 1 oppskrift epleblandning, se oppskrift nedenfor
- 15. 1 oppskrift eplekaramellsaus, se oppskrift nedenfor
- 16. 2 kopper eplejuice
- 17. 1/4 kopp granulert sukker
- 18. 1 vaniljestang, reservert fra ostekakeblandingen
- 19. 1 spiseskje kaldt smør
- 20. 3 Granny Smith- epler, skrelt, kjernet og tynne skiver
- 21. 3 Fuji- epler, skrelt, kjernet og tynne skiver
- 22. 1/4 kopp eplebrandy (anbefalt: Calvados)
- 23. 1 1/2 kopper granulert sukker
- 24. 1/4 kopp vann
- 25. 3/4 kopp kremfløte
- 26. En klype salt
- 27. 3 spiseskjeer eplebrandy (anbefalt: Calvados)
- 28. 1/2 teskje ren vaniljeekstrakt
Fremgangsmåte
- 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
- 2Forvarm ovnen til 175 grader Celsius (350 grader Fahrenheit).
- 3Legg grahamkjeks, 1/2 kopp valnøtter og brunt sukker i en food processor og kjør til det er finmalt.
- 4Med motoren i gang, tilsett smør gjennom matingsrøret og kjør til blandingen akkurat binder seg sammen.
- 5Spray bunnen og sidene av en 23 cm springform med matlagingsspray.
- 6Trykk blandingen jevnt ut i bunnen av formen, plasser den på et stekebrett og stek i ovnen til den er lett gyllen og akkurat satt, ca. 8 minutter.
- 7 Ta ut og la avkjøle helt på en bakerist.
- 8Rør sammen 1/4 kopp sukker og appelsinskall i en food processor til det er godt blandet.
- 9Ha kremost i en bolle til en standmikser utstyrt med flatpisker og pisk til den er lys og luftig, 3-4 minutter.
- 10Tilsett appelsinsukker, resten av sukkeret og muscovadosukker, og pisk igjen til sukkeret er innarbeidet og blandingen er lett og luftig.
- 11Tilsett egg, ett om gangen, og bland til det akkurat er innarbeidet, og skrap ned sidene og bunnen av bollen.
- 12Rør inn vaniljefrø og vaniljeekstrakt til det er godt blandet.
- 13Tilsett salt og kremfløte, og bland til det akkurat er innarbeidet.
- 14Hell blandingen i den forberedte formen.
- 15Legg springformen på et stort stykke aluminiumsfolie og brett opp sidene rundt.
- 16Plasser formen i en stor langpanne.
- 17Hell varmt vann i langpannen til vannet er omtrent på midten av sidene på formen.
- 18Folie vil forhindre vann i å trenge inn i ostekaken.
- 19Stek til sidene er lett puffet og satt, og midten fortsatt beveger seg litt, ca. 55 minutter.
- 20Skru av ovnen og la døren stå på gløtt med en tresleiv, og la kaken koke i vannbadet i 1 time.
- 21Ta kaken ut og avkjøl på en bakerist til romtemperatur, ca. 2 timer.
- 22Dekk til og sett i kjøleskapet i minst 4 timer, og gjerne opptil 24 timer, til den er helt avkjølt.
- 23Topp med varm eplefyll, drypp rikelig med karamellsaus og dryss over resten av de ristet valnøttene.
- 24Server med ekstra saus på siden.
- 25Kok opp eplejuice, sukker og vaniljebønne i en stor sautépanne over høy varme, og kok til det er litt tykt og redusert til ca. 1/2 kopp.
- 26Rør inn smør til det er smeltet.
- 27Tilsett eplene og kok, rør av og til, til de er lett karamelliserte og myke.
- 28Tilsett eplebrandy og kok til væsken er redusert med halvparten.
- 29Overfør eplene til en tallerken og la avkjøle litt.
- 30Ha sukker og vann i en middels kjele og kok opp over høy varme (ikke rør), og sving kjelen av og til for å jevne ut fargen, til den er ravfarget, ca. 10-12 minutter.
- 31Mens karamellen koker, varm opp kremfløten i en liten kjele til den småkoker over middels varme.
- 32Ta av varmen og hold den varm.
- 33Når karamellen har oppnådd ønsket farge, visp inn kremfløten og saltet sakte, og visp til glatt.
- 34Ta av varmen og rør inn eplebrandy og vaniljeekstrakt.
- 35Hold den varm.