
Maple Bourbon-søtpotetpai
oppskrift på maple bourbon søtpotetpai med rik smak av bourbon og søtpotet, perfekt som dessert eller til helgefrokosten.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 70 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 2 store eller 3 mellomstore søtpoteter
- 4 spiseskjeer (2 unser) smør, smeltet
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- 3 egg
- 1 eggeplomme
- 3/4 kopp fløte
- 1/4 kopp pluss 2 spiseskjeer lønnesirup
- 1/4 kopp pluss 1 spiseskje brunt sukker
- 1/4 kopp bourbon
- 1/4 teskje kosher salt
- 1/4 teskje revet muskatnøtt (helst nyrevet)
- 1/4 teskje malt kanel
- 1/8 teskje malt nellik
- Noen kverner med sort pepper
- 2 2/3 kopper hvetemel
- 3/4 teskje kosher salt
- 3/4 teskje sukker
- 4 unser (8 spiseskjeer) kaldt smør, skåret i biter
- 4 unser (1/2 kopp pluss 1 spiseskje pluss 2 teskjeer) kald vegetabilsk fett, skåret i biter
- 1/4 til 1/2 kopp kaldt vann, etter behov
Fremgangsmåte
- 1Når det gjelder høstbaserte grønnsakspiker, foretrekker noen gresskar, mens andre (som meg) er dedikerte søtpotetfans. Begge er høstlige, begge passer godt sammen med smakene av lønnesirup, brennevin og krydder; men bruk av søtpoteter gir en tettere, kremete tekstur. Opprinnelig laget til en artikkel i Fine Koking-magazinet, er denne desserten alltid en av mine tilbud på Thanksgiving-pie. Jeg kan ikke telle hvor mange som har sagt mens de spiser den siste smuler: "Og jeg som trodde jeg ikke likte søtpotetpai."
- 2Dette er som en søtpotetkrem, og du må passe på å ikke oversteke fyllet. Sjekk det ofte når det nærmer seg slutten av steketiden, og husk at det vil sette seg litt når det avkjøles.
- 3Server denne paien med litt lett pisket krem eller, for en litt vridd vri på en velkjent Thanksgiving-kombinasjon, pynt med marshmallow-fluff.
- 41 (23 cm) grunnpajbunn, blindstekt, oppskrift følger.
- 5Forvarm ovnen til 220 grader Celsius.
- 6Stikk hull i søtpotetene i hver ende med en gaffel og legg dem på en bakeplate dekket med aluminiumsfolie. Stek til potetene er myke, ca. 1 time, og snu dem halvveis i steketiden. Avkjøl, skrell og kjør kjøttet gjennom en food mill eller mos det glatt med en potetmoser. Du skal ha ca. 2 kopper puré.
- 7Skru ned ovnen til 190 grader Celsius.
- 8Bland puréen med alle de resterende ingrediensene til fyllet. Visp til godt blandet og glatt. Hell fyllet i den delvis stekte paibunnen. Stek i ca. 45–50 minutter, til fyllet akkurat har satt seg. Når man forsiktig rører i kanten av paiformen, skal midten av fyllet nesten ikke bevege seg.
- 9Avkjøl paien til romtemperatur. Den kan lages flere timer eller opptil 1 dag i forveien.
- 10Ha melk, salt og sukker i en bolle med en metallvisp. Pisk for å blande.
- 11Tilsett det kalde smøret og kortningen; puls til fettet er jevnt innarbeidet, og deigen ligner grovt maismel. Overfør til en blandebolle.
- 12Arbeid raskt, og tilsett gradvis nok kaldt vann mens du vender og rører med en gaffel, til deigen akkurat begynner å samle seg. Del deigen i to like deler, form til flate kuler, pakk inn i plastfolie og la den hvile i noen timer eller over natten.
- 13Kjevle ut én del og legg den i en 23 cm paiform. Klem kantene. Sett til side den resterende delen til senere bruk. Dekk skallet med folie eller bakepapir og fyll med tørr ris eller bønner. Blindstekt i en forvarmet ovn på 190 grader Celsius i 20 minutter. Fjern folie og bønner før fyllet tilsettes.