Moussaka

Moussaka

Lær hvordan du lager en autentisk moussaka med lag av aubergine, kjøttsaus og béchamelsaus. Perfekt for en smakfull hovedrett.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 3 mellomstore eller 2 store røde poteter, skåret i 1/4-tommers skiver
  • 2. Kosher-salt
  • 3. 1 mellomstor aubergine
  • 4. 2 spiseskjeer olivenolje
  • 5. 1/4 teskje nykvernet svart pepper
  • 6. 1 løk, hakket
  • 7. Kosher-salt
  • 8. 1 spiseskje olivenolje
  • 9. 225 gram kjøttdeig av storfe
  • 10. 2 teskjeer tørket oregano
  • 11. 1/2 teskje malt kanel
  • 12. 1/4 teskje malt muskatnøtt
  • 13. 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 14. 1/2 kopp rødvin
  • 15. Én 8-unse boks med tomatsaus
  • 16. 5 spiseskjeer smør
  • 17. 5 spiseskjeer mel
  • 18. 4 kopper melk, oppvarmet til veldig varm i mikrobølgeovnen
  • 19. 3/4 teskje kosher-salt
  • 20. 1/4 teskje nykvernet svart pepper
  • 21. 1/8 teskje malt muskatnøtt
  • 22. Vegetabilsk olje, til smøring
  • 23. 3/4 kopp revet Parmesanost

Fremgangsmåte

  1. 11. For grønnsakene: Forvarm ovnen til 200 grader Celsius. Kok potetskivene i saltet, kokende vann i 5 minutter (ikke kok lenger). Sett til side. Skjær auberginen i 0,5 cm tykke skiver, pensle med olivenolje og strø over ½ teskje salt og pepper på begge sider. Legg skivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek i ovnen i 6 til 7 minutter per side. La potet- og aubergineskivene avkjøles litt før montering.
  2. 22. For kjøttsausen: I en stor kjele, surre løken med litt salt i olivenolje over middels varme. Etter 5 minutter, tilsett karbonadedeigen og kok til den er gyllenbrun, ca. 7–8 minutter. Tilsett oregano, kanel, muskatnøtt og hvitløk, og kok til det dufter godt. Skru opp varmen til høy, og deglaser pannen med rødvin, la det småkoke og redusere i 1–2 minutter. Tilsett tomatsausen og la det småkoke på lav varme i 5 minutter. Ta sausen av varmen og sett til side.
  3. 33. For béchamelsausen: I en stor kjele, smelt smøret over middels varme. Tilsett melet og visp til en jevning. Visp konstant i 2 minutter, slik at det bobler. Hell i den varme melken litt etter litt, mens du visper kontinuerlig for å unngå klumper. Når sausen begynner å koke, skru ned varmen til lav og la den småkoke til den er tykk, ca. 10 minutter, mens du visper hyppig. Tilsett salt, pepper og muskatnøtt, og sett til side.
  4. 44. For montering av moussaka: Forvarm ovnen til 180 grader Celsius. Før du setter sammen, smak hver av de fire lagene og sørg for at de er godt krydret. Smør en 23 x 33 cm stor ildfast form med vegetabilsk olje. Legg ut potetskivene i bunnen, og trykk dem forsiktig ned i formen. Strø over 3 ss parmesan. Legg aubergineskivene oppå potetene. Strø over ytterligere 3 ss parmesan. Fordel kjøttsausen over, og topp med 3 ss parmesan. Hell over béchamelsausen og avslutt med de siste 3 ss parmesan. Dekk formen med folie (lett sprayet med vegetabilsk olje) og stek i 30 minutter, fjern deretter folien og stek i ytterligere 30 minutter.