Liten ostesoufflé

Liten ostesoufflé

oppskrift på små ostesouffléer som er perfekte som forrett eller lett dessert. enkel å lage, luftig og smakfull.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 1. 1 1/2 kopper melk
  • 2. 1 kvist fersk timian
  • 3. 1 laurbærblad
  • 4. 3 spiseskjeer usaltet smør
  • 5. 1/4 kopp pluss 1 spiseskje allsidig mel
  • 6. 2 store eggeplommer, romtempererte
  • 7. 1/4 kopp finrevet Parmesan, pluss til ramekiner
  • 8. 1/2 teskje kosher salt, pluss en klype
  • 9. En klype cayennepepper
  • 10. Nykvernet muskatnøtt
  • 11. 4 store eggehviter, romtempererte
  • 12. Noen dråper ferskpresset sitronjuice, eller eddik, eller en klype krem av tartar
  • 13. 3/4 kopp lett pakket grovt revet smakfull ost som Gouda, Gruyère eller Fontina (ca. 2 gram)

Fremgangsmåte

  1. 11. Spesialutstyr: 4 (170 gram) ramekiner
  2. 22. Plasser en rist i midten av ovnen og forvarm til 175°C. Smør 4 (170 gram) ramekiner og dryss med Parmesan for å lett dekke, og rist av overflødig. Sett de forberedte ramekinene på et bakepapirkledd stekebrett og sett i kjøleskapet.
  3. 33. For å lage soufflebbase: Hell melk, timian og laurbærblad i et målebeger som tåler mikrobølgeovn, og varm på HIGH til det begynner å dampe, ca. 2 minutter. (Alternativt kan du varme melk og urtene opp til akkurat å småkoke i en liten kjele på komfyren, og deretter ta av varmen.)
  4. 44. Smelt smøret i en kjele over middels varme. Tilsett melet, og rør konstant med en tresleiv til blandingen (roux) blir lysere og begynner å skumme, ca. 2 minutter. Visp inn den varme melken, og kok opp under konstant visping til soufflebbasen tykner litt, ca. 1 minutt. Fjern urtene. Overfør basen til en stor bolle og la den avkjøles litt ved å vispe. Tilsett eggeplommene, Parmesanosten, 1/2 teskje av saltet, cayennepepper og muskatnøtt.
  5. 55. Visp eggehvitene sakte i en veldig ren bolle med sitronsaft og en klype salt med en håndmikser til det blir skummende. Øk hastigheten til høy og pisk til hvitene danner myke topper. Raskt, men forsiktig, vend inn 1/4 av hvitene i basen med en slikkepott. Vend inn resten av hvitene bare til det er streaky, og strø deretter den revne osten på toppen og vend alt forsiktig sammen, pass på å ikke overblande. Fordel røren i de forberedte ramekinene, og stek til de er gylne, puffete og akkurat stivnet i midten, ca. 30 minutter. Bruk en ovnsvott eller et kjøkkenhåndkle til å flytte ramekinene til individuelle tallerkener og server umiddelbart.