Karamellisert banankremtærte med hasselnøttkrem og hasselnøttpraliné

Karamellisert banankremtærte med hasselnøttkrem og hasselnøttpraliné

Lag en deilig karamellisert bananpai toppet med luftig hasselnøttkrem og sprø praline. En perfekt dessert for spesielle anledninger eller hverdagsluksus.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 1. 10 1/2 unser allsidig mel
  • 2. 1/2 teskje fin sjøsalt
  • 3. 1 teskje granulert sukker
  • 4. 6 unser kaldt usaltet smør, skåret i små terninger
  • 5. 1/2 kopp kaldt kulturmelk, pluss mer om nødvendig
  • 6. 1 1/2 spiseskje usaltet smør
  • 7. 2 1/2 spiseskje lyst brunt sukker
  • 8. 3 veldig modne bananer, skrelt og skåret i 1/4-tommers tykke skiver
  • 9. 3 kopper melk
  • 10. 1/2 kopp sukker
  • 11. 1 1/2 unser maisstivelse
  • 12. 1/4 teskje fin sjøsalt
  • 13. 6 eggeplommer
  • 14. 2 1/2 ark gelatin, bløtlagt i kaldt vann og overflødig vann presset ut
  • 15. 1 teskje ren vaniljeekstrakt
  • 16. 1/4 kopp kaldt kremfløte
  • 17. Hasselnøttkaramell, oppskrift følger
  • 18. Hasselnøttkrem, oppskrift følger
  • 19. 1 1/2 kopper hasselnøtter, skallet fjernet
  • 20. 2 kopper sukker
  • 21. 1/2 kopp vann
  • 22. 1 1/2 kopper kaldt kremfløte
  • 23. 1 vaniljestang delt, frøene skrapet ut
  • 24. 1 spiseskje superfint sukker
  • 25. 1 1/2 spiseskje Frangelico

Fremgangsmåte

  1. 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
  2. 2Ha melet, saltet og sukkeret i en food processor og puls et par ganger for å blande det.
  3. 3Strø over halvparten av smørterningene over melet og kjør i processor i 10 sekunder.
  4. 4Strø resten av smøret over blandingen og puls til den ligner grovt maismel, med noen smørbiter på størrelse med erter.
  5. 5Med motoren i gang, tilsett kulturmelk gjennom matingsrøret og kjør til deigen akkurat begynner å samle seg.
  6. 6Overfør til en flat overflate og elt lett til deigen er samlet.
  7. 7Form deigen til to flate skiver, pakk inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time. (Du trenger bare én av dem til paien; den andre kan fryses i opptil 1 måned.)
  8. 8Sett en 23 cm rund paiform med løs bunn i kjøleskapet.
  9. 9Spray en 23 cm paiform med non-stick spray.
  10. 10Kjevle ut deigen på en lett melet overflate til en 30 cm runding, ca. 3 mm tykk, og legg den i paiformen.
  11. 11Rull over toppen av formen med en kjevle for å trimme deigen flush med kantene, og prikk bunnen og sidene med en gaffel.
  12. 12Sett formen i fryseren i 30 minutter.
  13. 13Forvarm ovnen til 190°C (375°F).
  14. 14Plasser formen på et bakepapirkledd stekebrett.
  15. 15Spray den blanke siden av et stykke aluminiumsfolie og legg folien med den blanke siden ned i skallet.
  16. 16Fyll med paivekter.
  17. 17Stek midt i ovnen til skallet er fast og har en lys gylden farge, ca. 20–25 minutter.
  18. 18Fjern folien og vektene, og stek videre til det er gyldent og gjennomstekt, ca. 15 minutter til.
  19. 19Sett paiformen på en avkjølingsrist og la den avkjøles helt, ca. 1 time.
  20. 20Smelt smøret i en stor stekepanne over middels høy varme.
  21. 21Tilsett 1 ½ ss brunt sukker og kok under omrøring til sukkeret er smeltet og blandingen karamellisert, ca. 4 minutter.
  22. 22Tilsett bananene og kok til de begynner å brytes ned og karamelliseres på begge sider.
  23. 23Tilsett 2 kopper melk, la det småkoke, og skrap bunnen og sidene av pannen.
  24. 24Forsiktig overfør blandingen til en middels kjele.
  25. 25Pureér blandingen med en stavmikser til den er glatt; la den småkoke.
  26. 26I en bolle, visp sammen sukker, maisstivelse og salt til det er godt blandet.
  27. 27Tilsett resten av melken (1 kopp) og visp til maisstivelsen er oppløst.
  28. 28Rør denne blandingen inn i bananblandingen og kok under konstant visping til den tykner, ca. 4 minutter.
  29. 29I en liten bolle, visp sammen den resterende spiseskjeen brunt sukker og eggeplommene til det er glatt.
  30. 30Løft litt av den tyknede blandingen opp i eggeblandingen for å temperere eggeplommene.
  31. 31Hell eggeblandingen tilbake i kjelen og kok under visping til den tykner, 3–5 minutter.
  32. 32La den koke i nøyaktig 1 minutt under fortsatt visping.
  33. 33Ta av varmen, rør inn den myknete gelatinplaten og vaniljen, og sil gjennom en grov sikt over i en bolle.
  34. 34Dekk overflaten av kremen med plastfolie og la den avkjøles i kjøleskapet til den er stivnet, minst 4 timer og opptil 12 timer.
  35. 35Når kremen er stivnet, pisk den i en bolle med en visp på høy hastighet til den er glatt, ca. 20 sekunder.
  36. 36Tilsett fløten og pisk til den er lett og luftig, ca. 20 sekunder til.
  37. 37Hell fyllet i den avkjølte paibunnen.
  38. 38Legg plastfolie på toppen og la den stå i kjøleskapet i minst 2 timer.
  39. 39Pynt med hasselnøttkrem og dryss over noe av hasselnøttkaramellen rett før servering.
  40. 40Forvarm ovnen til 160°C (325°F).
  41. 41Fordel hasselnøttene på et bakepapirkledd stekebrett og stek til de er lett ristet, ca. 5 minutter.
  42. 42La dem avkjøle litt og hakk grovt.
  43. 43Bland sukker og vann i en middels kjele og kok (uten å røre) over høy varme til det blir en dyp ravfarget karamell, ca. 8 minutter.
  44. 44Ta av varmen og rør inn hasselnøttene.
  45. 45Overfør til et bakepapirkledd stekebrett med en silpat.
  46. 46Dekk med et annet silpat og bruk en kjevle til å rulle blandingen så tynt som mulig.
  47. 47La det stå til karamellen har stivnet, ca. 20 minutter.
  48. 48Når det er hardt, fjern fra silpaten og hakk i små biter med en kokkekniv.
  49. 49Bland krem, vaniljefrø, sukker og Frangelico i en bolle og pisk med en ballongvisp eller håndmixer til myke topper dannes.