
Bålgrillet bøffeltenderloin med ville sopp og portvinsaus
oppskrift på buffalo ytrefilet grillet over tre, servert med ville sopp og portvinsaus. en sofistikert hovedrett for spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 2 kopper hakkede gule løk
- 2. 1 kopp hakkede gulrøtter
- 3. 1 kopp hakket selleri
- 4. 2 spiseskjeer rapsolje
- 5. 6 kopper rubinrød portvin
- 6. 2 kopper rødvin
- 7. 1 ½ kvart veilager eller brun kyllingkraft
- 8. 4 kvister timian
- 9. 3 kvister italiensk persille
- 10. Salt og pepper
- 11. 24 små sjalottløk
- 12. 2 spiseskjeer olivenolje
- 13. 1 spiseskje timianblader
- 14. 1 spiseskje hakket persille
- 15. 1,25 kilo Yukon Gold-poteter, skåret i 5 cm tykke skiver
- 16. ¾ kilo usaltet smør, hakket
- 17. 1 kopp fløte og melk (halv og halv)
- 18. 1 unse rapsolje
- 19. ½ kilo vill sopp, av ditt valg, skåret i 1,5 cm tykke skiver
- 20. 1 teskje finhakket hvitløk
- 21. ½ kopp smuldret blåmuggost
- 22. 4 buffalofileter à 140 gram
Fremgangsmåte
- 11. Legg løk, gulrot og selleri sammen med rapsolje i en middels stor kjele, og la det surre på høy varme i 10 minutter eller til det er gyllent og karamellisert. Deglaser pannen med portvin og rødvin, og kok til mesteparten av vinen er absorbert. Tilsett kalvekraft og la det småkoke i 1 time. Sil av, og ha det tilbake i kjelen. Tilsett timian og persille, og la det småkoke i 5 minutter. Sil av timian og persille, og ha det tilbake i gryten. La det småkoke i ca. 30 minutter, eller til det er redusert til 1 1/2 kopp. Krydre med salt og pepper etter smak, og sil gjennom en finmasket sikt. Hold det varmt.
- 22. Forvarm ovnen til 175 grader Celsius.
- 33. Legg sjalottløk i en ovnsfast form med olivenolje, og dekk med aluminiumsfolie. Stek i 1 time, eller til løken er mør. Vend inn timian og persille, og krydre med salt og pepper. Hold det varmt.
- 44. Legg potetene i en stor kjele, og tilsett nok kaldt vann til å dekke. Salt vannet, og kok opp på høy varme. Skru ned varmen og la det småkoke i ca. 15 minutter, eller til potetene er møre når du stikker i dem med en kniv. Sil av vannet, og legg potetene på et bakepapirkledd stekebrett. Sett i ovnen i 3–5 minutter, til overflødig fuktighet har fordampet. Mos potetene gjennom en food mill eller en potetpresse i en bolle. Tilsett smør og mos med en potetstapper.
- 55. Ha 1/2 kopp halvhavt melk i en liten kjele, og kok opp. Tilsett dette i potetene, og rør forsiktig til ønsket konsistens er oppnådd. Ikke overmos potetene. Krydre med salt og pepper. Dekk til og sett til side.
- 66. Forvarm en stor sautérpanne på middels varme. Tilsett olje og stek soppen i 2–3 minutter, ofte omrøring. Når soppen er mør, tilsett hvitløk og stek i 1 minutt. Sett til side for anretning. Soppen kan med fordel sauteres dagen i forveien.
- 77. Ha ytterligere 1/2 kopp halvhavt melk i en liten kjele og kok opp. Tilsett blåmuggost og blend med en håndmiksser før servering.
- 88. For å montere, forvarm grillen. Krydre buffalo med salt og pepper, og legg på grillen. Grill steikene i 2–3 minutter på hver side for medium sjeldne, eller til ønsket stekegrad. La steikene hvile. På en middagsplate, plasser en liten sirkel med sopp i midten. Legg en quenelle med potetmos oppå soppen. Plasser buffaloen oppå potetmosen. Bruk en skje til å helle 1 unse portvinsaus rundt soppen og litt på buffaloen. Pisk blåmuggostkremen til den er luftig, og hell den over buffaloen.